Limburgse Löss-asperges

Limburgse Löss-asperges groeien o.a. in Zuid- Limburg. Bon Appetit food nodigde mij, met een club foodbloggers, uit om te zien hoe deze groeien, hoe je ze steekt en natuurlijk om ze te proeven. In Voerendaal, nabij Heerlen, vindt je het prachtige kasteelhoeve Cortenbach. Naast het kasteelhoeve Cortenbach is een enorme tuin (zeg maar park!) waar het event plaats vond. Bij ontvangst kregen we een punt heerlijke Limburgse kersen- of abrikozenvlaai.

De aspergevelden

De aspergevelden bevinden zich gewoon bij Astrid in de achtertuin. Ruim 20 jaar verbouwen Astrid met haar man asperges. Weet jij het verschil tussen groene en witte asperges? Ik leerde die dag dat het om dezelfde asperges gaat. Het verschil is dat witte asperges onder de grond groeien en niet blootgesteld worden aan zonlicht. Hier ligt zelfs een zeil over. Elke dag kijkt de boer of er al een topje boven de grond is, zodat het gestoken wordt. Stoken, zo noem je asperges plukken. En dit is erg intensief ambachtelijk werk. De asperges worden groen wanneer er geen zeil op ligt en ze boven de grond komen. Het zijn dus eigenlijk dezelfde asperges, alleen wordt er van te voren gekozen welke ze boven de grond laten groeien en welke niet. De asperges worden van mei t/m juni geoogst. Naast asperges verbouwen ze ook enorme velden met aardappelen en uien.

Gulpener bierproeverij

Teruggekomen in de tuin volgden de bierproeverij van Brouwerij Gulpener. Ik ben niet een enorme bierdrinker, maar proeven vind ik wel altijd leuk. Wij kregen 6 verschillende bieren te proeven. Mijn favoriet? De Gulpener UR- Weizen, een lekker fris witbiertje. Perfect voor een zomerse dag.Tussendoor snackte we van de bietenburger van So Vegan So Fine. Ik had deze nog niet geproefd en was positief verrast. Lekker bite en goede smaak!

Het aspergediner

Na de bierproeverij mochten wij aan tafel voor een heerlijk, hoe kan het ook anders, aspergediner. Hier dronken we de Limburgse wijn van wijngaard Kruisboom. Wat een heerlijke frisse witte wijn. Bij mijn volgende bezoek naar Zuid-Limburg, kom ik graag langs voor een wijnproeverij. De kok van Vaessen party service, hield goed rekening met mij allergieën. Zo kreeg ik vooraf een aspergesoep (gemaakt met sojamelk). Dit was een heerlijke soepje. Als hoofdgerecht at ik witte asperges met vegan salmon filet. En als dessert heerlijke zoete aardbeien.


Afsluiting

We sloten af met een Voerendaalse likeur en gingen naar huis met wel 4(!) goodiebags. Wat een ervaring was het om op zo een bijzondere plek te zijn. Ik heb veel geleerd over asperges, bier en wijn. Astrid (en haar sponsors) bedankt voor de geweldige dag! Met de asperges uit de goodiebag heb ik ook een lekker recept gemaakt. Dit volgt snel!