Spaanse paella met zeevruchten

Spaanse Paella met zeevruchten, of ook wel paella Marisco. Eén van de bekendste Spaanse rijstgerechten vindt zijn oorsprong in Valencia. Paella wordt in de pan gemaakt, vandaar de naam. Want pan betekent in het Latijn patella. Paella maak je van arroz Bomba of SOS rijst, rijst dat de vocht goed opneemt. De gele kleur komt door de saffraan. Ik maakte mijn paella met zeevruchten met Spaanse arroz rijst en vulde de paella met inktvis, gamba’s en mosselen en maakte het af met langoustines erop.

Vorig jaar maakte ik een citytrip naar Valencia, lees hier meer over. Ik nam deze enorme paella pan mee in mijn handbagage, dus er moest wel zelf paella gemaakt worden. In Valencia zag ik verschillende soorten paella, zoals Paella Valenciana, met kip en konijn, Paella Marisco met zeevruchten en Paella mixta met kip en vis. Er is ook een groot verschil tussen de Valenciaanse en Catalaanse paella. De Catalaanse is donkerder en krijgt de kleur van tomaten.

Ik maakte de Valenciaanse Paella Marisco met zeevruchten. De paella is veel makkelijker om te maken als verwacht, het vergt alleen wat geduld. Met deze pan kan je wel met 3 tot 4 personen eten. Wat een feestgerecht. Niet alleen mooi om op tafel te zetten, maar ook zo lekker en smaakvol.Vul rijkelijk met vis en genieten maar. Hier het recept. 

Voor 3-4 personen

Ingrediënten

400 gram Arroz rijst
12 grote gamba’s (diepvries)
2 tubes inktvis (diepvries)
4 hele langoustines
8 mosselen
2 tenen knoflook
2 tomaten
3 draadjes saffraan
Een paar takjes krulpeterselie
6 el olijfolie
2 potten visfond 
1 citroen 

1 zakje Paella kruiden óf zelf maken: 

½ theelepel Spaanse saffraan
2 theelepels paprikapoeder (zoet)
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
½ theelepel gemalen kruidnagel
½ theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel zout

Bereiding Spaanse paella met zeevruchten

Zorg dat de garnalen en inktvis ontdooid zijn.

Verwarm de visfond in een klein steelpannetje. Voeg de saffraanpoeder toe en saffraandraadje toe.

Kook of stoom de mosselen alvast. Gebruik je diepvriesmosselen, bak deze (ontdooid) mee met de gamba’s en inktvis. Snijd de inktvistubes in mooie inktvisringen en leg apart.

Rasp de tomaten en pel de tenen knoflook. Snij de paprika in kleine bloljes.

Leg de paellapan op het fornuis. Als je pan groter is dan het grootste pit, verdeel je het over twee pitten. Verhit het vuur onder de pit en giet hier de olijfolie in. Bak de langoustine kort tot ze verkleuren, het hoeft niet helemaal gaar te zijn. Leg vervolgens de gamba’s en inktvisringen in de pan en bak met de geperste knoflook en fijngesneden peterselie . 

Schep de inktvisringen en garnalen aan de kant en strooi de paellakruiden in het midden. Voeg de geraspte tomaten toe en roer twee minuten goed door elkaar. 

Schep de rijst in de pan en bak een minuut mee. Schep alle bouillon in de pan en verdeel de vulling, zodat alles onder de bouillon zit en laat 10 minuten op hoog vuur koken. Als al het vocht bijna is opgenomen zet je het vuur laag leg de langoustines en mosselen erop. Proef of de rijst al bijna zacht is. Zo niet, voeg een klein beetje water toe.

Als de paella klaar is, laat je de paella eerst rusten. De onderste laag rijst is soms een beetje aangebrand. Dat is juist niet erg, want dat hoort. Dat is lekker om bij je portie te schrapen.

Snijd de citroen in partjes en verdeel over de pan. Lekker om uit te knijpen over je bord. 

Spaanse paella met zeevruchten

Klik hier voor meer Spaanse recepten

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links