Indiase Jalfrezi curry met aubergine

Indiase Jalfrezi curry met aubergine. Jalfrezi curry, hier had niet eerder van gehoord. Een paar maanden geleden kreeg ik het boek Bish Bash Bosh!, een geheel plantaardig kookboek. Wat heeft dit boek leuke recepten zeg, lees hier de boekreview van Bish Bash Bosh. Recepten van de wereldkeuken, dat is waar ik van houd. Hier vond ik de Jalfrezi curry met aubergine. Ik ben ook gek op curry’s zoals Tikka Masala, Chicken Madras en Chicken Korma.
Jalfrezi is een Bengaals curry gerecht dat in heel India populair is. Normaliter is het hoofdingrediënt vlees, vis of paneer, maar deze curry is met aubergine. De Jalfrezi curry is in Engeland zo populair dat het de Tikka Masala heeft ingehaald. Deze curry breng je op smaak met veel gedroogde en verse kruiden. Verder maak de dikke curry met tomaten en paprika. Jalfrezi curry is wat bewerkelijk, maar zooo lekker! Ik was enorm verrast dat deze vegan curry enorm smaakvol is. Met naan en rijst erbij zat ik te smullen. Dit recept deel ik graag met jullie. Hier het recept van de Indiase Jalfrezi curry met aubergine.
Voor 3- 4 personen
Ingrediënten
Voor de bouillon
1 ui
5 cm verse gemberwortel of 2 tl gemberpoeder
5 tenen knoflook
1 rode chilipeper
3 kerstomaten
1 el zonnebloemolie
¼ tl van de volgende gemalen kruiden: koriander, komijn, kurkuma en paprikapoeder
Voor de curry
2 kleine of 1 grote aubergine
4 el zonnebloemolie
1 ui
Een paprika
2 groene chilipepers
12 cherrytomaten
3 el kerriepoeder
1 tl Garam Masala
1 tl Indiase chilipoeder
8 el tomatenpuree
Een bos verse koriander
Zout
Bereiding Indiase Jalfrezi curry met aubergine
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aubergine en snijd in kleine blokjes. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel de blokjes aubergine erover. Schenk 2 el zonnebloemolie en zout erop. Meng goed door elkaar. Bak de aubergines 15 minuten in het midden van de oven.
We starten met het maken van de bouillon. Versnipper de ui en hak pers de knoflook uit. Daarna verwijder je de schil van de gember en rasp de gember. Leg de knoflook en gember in een kom en voeg 1 el water toe en roer door. Daarna hak de chilipeper en tomaten fijn. Pak een pan en schenk hier 1 el zonnebloemolie in. Bak de uien tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook met gemberpasta toe. Vervolgens voeg je de korianderpoeder, komijn, kurkuma en paprikapoeder toe. Bak de chilipeper en tomaten mee en voeg 250 ml water toe. Laat 10 minuten sudderen. Vervolgens schenk je nog 250 ml water toe en maal de bouillon tot een glad mengsel met de staafmixer.
Nu gaan we de curry maken. Start met de ui halveren en snijd in reepjes. Snijd de paprika in kleine blokjes en snijd de chilipeper in dunne ringen. Wil je de curry niet te pittig, verwijder de zaadjes. Snijd de tomaten in kwarten. Hak de verse koriander fijn.
Pak een wok en schenk hier de resterende zonnebloemolie in. Zet op hoog vuur en bak de uien, paprika en chilipepers. Voeg de helft van de koriander toe. Daarna schep de kerriepoeder, de garam masala, pittige chili powder en tomatenpuree erbij. Schenk de bouillon erbij en roer de aubergine erdoor. Roer ook de tomaten erdoor en voeg zout toe. Laat 10 minuten sudderen tot het een dikke curry wordt.
Garneer de curry met een paar ringen chilipeper en verse koriander. Deze curry is lekker met witte rijst en naan.

Mala
Beste Priya, het smaakt héérlijk! Alleen staat bij de ingrediënten van de curry geen verse koriander maar bij de bereiding weer wel.
Grt,
Mala
Priya
Hi Mala, wat super leuk om te horen. Bedankt voor het delen. Groetjes Priya
p.s. Ik ga de koriander gelijk toevoegen voor de garnering
Hugo
Hallo,
Mijn plusdochter Lisa en ik maakten dit gerecht vanddag en omdat het voor 4 personen bestemd was hebben we het aangevuld met een courgette en 250g kikkererwten. We vreesden dat het anders te weinig zou geweest zijn, maar het was wel reuzespannend om de curry zelf te maken. De smaak was voortrellfelijk!
Priya
Wat goed om te horen. Het is heel lekker om het zelf te maken. Bedankt voor je bericht! Liefs, Priya