Lehdes – Marokkaanse linzensoep

Lehdes, of ook wel geschreven als Le3des, is een traditionele Marokkaanse linzensoep. Deze Marokkaanse soep is goed gevuld met linzen en tomaten en is ook super smaakvol. Ik hoorde al veel positieve geluiden over deze soep, maar had het niet eerder geprobeerd. Toen ik het recept bij Keuken Van Sou zag, werd ik wel heel nieuwsgierig.

De soep is makkelijk te maken en ook nog eens heel gezond. Ik vind de combinatie van linzen, kruiden als kurkuma, komijn en koriander zo goed bij elkaar passen. De soep is rijk aan ijzer en makkelijk te maken. De soep is niet gepureerd, waardoor het nog structuur heeft. Neem even de tijd om te soep in te koken, daarna heb je een flinke pan vol. De soep is helemaaal vegan. Lehdes is meestal bruin, maar doordat ik rode linzen heb gebruikt is de soep bij mij wat meer oranje uitgevallen. Lees hier het recept.

Klik hier voor het recept van Marokkaanse Harira soep

Ingrediënten

400 gram linzen
2 tomaten
2 uien
3 teentjes knoflook
70 gram tomatenpuree
3 el zonnebloemolie
2 bouillonblokjes
Een bosje verse peterselie
Een bosje verse koriander
1 tl van de volgende kruiden:
komijn
kurkuma
paprikapoeder
gemberpoeder

Bereiding

Spoel de linzen in een vergiet en laat daarna nog minimaal 1 uur weken in ruime bak water.

Hak de ui en knoflook fijn en leg apart. Snijd de tomaten heel fijn en leg apart.

Pak een soeppan en schenk hier de zonnebloemolie in. Bak de uien en knoflook tot de ui glazig wordt. Voeg daarna alle gedroogde kruiden en tomaten toe. Hak de koriander en peterselie fijn en voeg ook toe.

Voeg 2 liter kokend water toe en schep de linzen erbij. Verkruimel de bouillonblokjes erboven. Schep de tomatenpuree erbij er roer door. Laat minimaal 30 minuten koken. Is je soep te dik, voeg nog wat water toe.

Voeg naar smaak zout en peper toe.

Lehdes - Marokkaanse linzensoep

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links