De lekkerste Zeeuwse zeevruchten – lunch van Zeker zeeuws

Intro

In het mooie Zeeland bevindt zich het dorpje Bruinisse. Dit is maar een uurtje rijden vanaf Den Haag. Twee weken geleden ben ik daarheen gereden voor een Zeeuwse lunch.  Echt Zeeuws eten, dat maakt mij wel nieuwsgierig! Voorbij Rotterdam rijd je zo de rust van Zeeland in, genietend van het mooie uitzicht over het water. Karin van Zeker Zeeuws en Martine van Zeeuwse Foodie organiseerden de lunch.

De lunch vond plaats op de Brasserie Sailors Inn. Bij aankomst verwelkomde Martine en Karin ons. We startten met een speciaal kopje koffie van de Zeeuwse Branding. Barista Rob, winnaar van de Entree Magazine Best Barista 2018, vertelde hoe de bonen op ambachtelijke manier in Zeeland gebrand worden.

Eenmaal aan tafel gaf Karin een introductie over Zeker Zeeuws. Zeker Zeeuws is een onafhankelijk erkend streekkeurmerk. Producten die dit keurmerk dragen zijn geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd met Zeeuwse grondstoffen. Tevens zijn ze op een duurzame manier ontwikkeld.

De lunch bestond uit gerechten met Zeker Zeeuwse producten. Fleur Verloo, eigenaresse van Sailors Inn, heeft samen met Marco Verspeten, chef, een fantastisch menu samengesteld. Marco gebruikt veel lokale producten met een Aziatische touch in zijn gerechten.

De lunch

Zeeland staat bekend om het grote aanbod van diverse zeevruchten. De zeevruchten die wij aten, waren afkomstig van De Zeeuwse Mossel.  We zijn gestart met een oesterplateau met 3 soorten salsa. Een tomatensalsa, een sojavinaigrette en knoflook-gember. De oester met soja vinaigrette vond ik het lekkerst. Wat een heerlijke combinatie van sojasaus, sesamolie en de ziltige oester. Bij de oesters schonken ze een heerlijke mousserende wijn van Brut de Zelande. Brut de Zelande leveren ook de wijn aan KLM Businessclass.

Vervolgens kregen we mosselen, bereid in een Thaise Curry met kokosmelk, chilipepers en Thaise basilicum. Wat een heerlijk gerecht! Om je vingers bij af te likken, zo lekker.  Klik hier voor het recept van mosselen in Thaise curry.

Wist je dat er twee soorten mosselen zijn? Bodemmosselen (die op de bodem van de zee liggen) en hangcultuurmosselen (die hangen aan netten). Qua smaak proef je niet veel verschil, maar de hangcultuurmosselen zijn over het algemeen schoner.

Het hoofdgerecht was een Zeeuws stoofpotje met rundvlees, gepofte biet, mosterd en dikke frieten. 

  

Bij het stoofpotje werd een Zeeuws biertje aangeraden, een Yo Ko Hama. En nee, dit is niet Japans, maar Hama is hoe de Zeeuwen ga maar uitspreken.


Voor de vegetariers (en mij) maakte ze een linguini met een mooi stuk kabeljauwfilet. Ik heb natuurlijk wel even van de dikke frieten, gemaakt van Zeeuwse aardappelen, gesnoept.

Als laatst kregen we een dessert. Dit was een Zeeuwse perentaart met zoete notenpesto. Omdat ik allergisch ben voor noten kreeg ik een ander mooi dessert.
Wentelteefjes gevuld met appel met een frisse frambozensorbet ernaast. Heel lekker, maar zeker ook machtig.

  

Conclusie

Zoals jullie wel lezen, heb ik genoten van de gerechten, bereid met echt Zeeuwse streekproducten. De mosselen waren mijn favoriet.
Ik heb ook veel geleerd over Zeeland en producten. Het was een leuke ervaring om in een nieuwe omgeving lokale producten te proeven. Je merkt dat de Zeeuwen trots zijn op hun producten en hier ook met veel passie over vertellen. Ik hoop er volgend jaar weer bij te zijn, want ik heb echt heeerlijk gegeten!
Met mijn goodiebag vol met Zeeuwse producten reed ik weer richting Den Haag.