Surinaamse garnalen sambal

Surinaamse garnalen sambal. Een lekkere en naar keus pittige sambal gemaakt van kleine gedroogde garnalen. Deze sambal is ontzettend lekker bij bijvoorbeeld Surinaamse nasi en Surinaamse bami. Toen ik mijn moeder vroeg naar dit recept gaf ze mij een oud Surinaams kookboek dat bijna uit elkaar viel. Dit was één van haar eerste kookboeken. Het kookboek heeft geen plaatjes, maar wel echte klassiekers als recepten. Ik ging ermee aan de slag en maakte het niet te pittig, zodat je er extra veel van kan nemen. Het is makkelijk te maken en ruikt zo lekker. Hier het recept. 

Ingrediënten

100 gr gedroogde garnalen
1 ui
1 tl tamarinde pasta
3 cm laos
1 teen knoflook
1 tomaat
3 Madame Jeannete pepers
3 el olie
1 a 2 tl suiker
2 el water
2 el zoute sojasaus (Yellow Label Black Soy Sauce)
Optioneel: 1 tl trassie

Bereiding Surinaamse garnalen sambal

Spoel de gedroogde garnalen in een zeef. Laat de garnalen daarna nog weken en in een bak water.

Pak een steelpan en schenk hier 100 ml water in. Zet het op een zacht vuurtje en kook ongeveer 10 minuten tot de garnalen zacht zijn. Pak de zeef en giet de garnalen af. Vervolgens maal of stamp je de garnalen fijn. Dit kan in de vijzel of in de chopper. Vervolgens leg je het apart. 

Daarna snijd je de ui, knoflook en pepers fijn. De laos rasp je fijn. Pak een wok of hapjespan en schenk de zonnebloemolie hierin. Bak in olie de uisnippers, knoflook, peper en tomaat bakken. Vervolgens bak je de garnalen erbij.

Schenk de zoute sojasaus erbij. Voeg optioneel de trassie erbij.

Surinaamse garnalen sambal

Klik hier voor meer Surinaamse recepten