Agrarisch en culinair dineren bij restaurant De Dyck

Agrarisch en culinair dineren, dit kan bij restaurant De Dyck. Restaurant De Dyck ligt niet ver van Leiden in het dorpje Woubrugge. Het bijzondere aan dit restaurant is dat dit restaurant een grote eigen moestuin heeft. En daarmee bedoel ik niet zo een klein stukje grond achter het restaurant, maar een groot stuk land met akkers en moestuin. Bij dit restaurant eet luxe gerechten gebaseerd op producten uit de moestuin. Duurzaamheid staat bij dit restaurant voorop, zo zijn veel gerechten vegetarisch en verdiepen zij zich steeds meer in het fermenteren. Ik was door eigenaar Reinier Kempenaar uitgenodigd om de mooie gerechten van de kaart te proeven. Voorafgaand aan het diner kreeg ik een uitgebreide rondleiding door de enorme moestuin en kreeg een kijkje bij het fermentatieproces. Ik vertel je alles over deze middag in dit artikel.

De moestuin

De boerderij van de familie Kempenaar komt uit 1930. De generaties voor Reinier Kempenaar teelden hier al met passie producten. Tijdens de wandeling door de grote moestuin laat Reinier mij zien wat er allemaal wordt verbouwd. Snijbonen, courgette, paksoi, spinazie, rucola, meloen, tomaten, verschillende soorten pepers, komkommer en ik vergeet vast nog een hoop. Prachtig om als stadsmeisje zo alles te zien groeien. Ik vind het zo fascinerend. De moestuin, ook wel het Groene Hart van het restaurant is een hele opgave om bij te houden. Daarom krijgt Reinier regelmatig hulp van een aantal vrijwilligers. Naart alleen een moestuin heeft het restaurant ook twee eigen Berkshire varkens. Deze varkens voeden ze het hele jaar met groentes uit de tuin. Na een jaar worden ze geslacht en alleen dit vlees gebruiken ze in het restaurant. Zo weet je zeker dat de varkens goed verzorgd zijn en daarnaast ook van kwaliteit zijn. Dit herhaalt zich jaarlijks.  

Over restaurant De Dyck

Reinier bedacht het concept van restaurant De Dyck. Een restaurant met verse en pure groente en fruit uit de moestuin. Zo staan de consument en het product weer dicht bij elkaar. Hij creëerde met de chef stoere gerechten met pure smaken van eigen bodem. Wat hij niet van eigen bodem kan krijgen, koopt hij lokaal. Om duurzaam te ondernemen en niet te veel weg te gooien is de fermentatie van de groente heel belangrijk. Bij dit restaurant gaat het fermenteren verder dan alleen zuurkool. Ze fermenteren knoflook tot zwarte knoflook, maar zijn ook bezig met zelfgemaakte sojasaus van kapucijners. Volgend jaar is de sojasaus klaar.. Ik ben benieuwd!

Agrarisch en culinair dineren bij restaurant De Dyck

Het menu van restaurant De Dyck is grotendeels vegetarisch, met maar één of twee vlees- of visgerechten, zoals het Berkshire varkensvlees. Wij namen plaats in de tuin en kregen een volledig vijf-gangen diner voorgeschoteld. We starten met twee amuses en boerenbrood met roomboter en gerookte geitenboter. De gerookte geitenboter was echt zalig.

Bij elk gerecht stond de groente centraal, zoals de tomaat met asperge en basilicum en de gegrilde botersla met kruiden. Het visgerecht wat ik kreeg was de Hollandse Nieuwe haring met aalbes en rode biet.

Bij elke gerecht bracht de sommelier een bijpassende wijn wat het diner afmaakt. Na het diner afsluiten met een kopje koffie of thee is hier ook speciaal. Wij kregen thee met verse kruiden uit de tuin, zoals munt of citroenmelisse.

Dieetwensen

Het restaurant kan goed omgaan met dieetwensen zoals lactosevrij, glutenvrij en vegan. Ik gaf mijn allergieën een dag van te voren door via de mail. Helaas was de mail niet gelezen en was het voor de chef kort dag om nog met alle gerechten rekening te houden  met mijn dieetwensen. Erg jammer, maar dit kan gebeuren. De dieetwensen moeten normaliter wel minimaal een dag van te voren doorgeven.

Agrarisch en culinair dineren bij restaurant De Dyck

Ik heb alsnog een hele bijzondere middag gehad. Het was heel bijzonder om de rondleiding door de moestuin te krijgen en alles met eigen ogen te zien. De gerechten waren prachtig opgemaakt en elke keer weer een verrassing. Agrarisch en culinair dineren bij restaurant De Dyck is een belevenis. Eet jij graag duurzaam en van eigen bodem, dan is dit restaurant een aanrader.

Lees hier meer restaurant reviews