Kip met kikkererwten en berbere kruiden uit de oven

Kip met kikkererwten en berbere kruiden uit de oven. Een recept uit Ottolenghi’s nieuwste kookboek Ottolenghi Test Kitchen. Toen ik dit recept zag was ik op slag verliefd.
Ik vind de boeken van Ottolenghi prachtig en dit is ook weer een pareltje. Zo kook ik regelmatig uit SIMPEL en Flavour. Yottam Ottolenghi is van Israelische afkomst en opgegroeid in Londen. Hij is de restaurateur en chef-kok van de vier in Londen gevestigde Ottolenghi-deli’s, evenals de NOPI- en ROVI-restaurants. Yottam heeft al acht kookboeken en schrijft dertien jaar een wekelijkse column voor de Saturday Guardian en levert regelmatig bijdragen aan de New York Times. De recepten van Ottolenghi zijn werelds en altijd met veel groente. De gerechten hebben een Arabische, Italiaans of Aziatische twist en zijn makkelijk te maken. Denk aan Orzo met garnalen en gemarineerde feta, Bulgur met paddenstoelen en feta of Udonnoodles met tofu. Het nieuwste boek Ottolenghi Test Kitchen is een verzameling van recepten voor flexibele, doordeweekse gerechten, ontwikkeld met de basisingrediënten uit je voorraadkast, koelkast en vriezer te halen.
Kippendijen met kikkererwten, dat klinkt heerlijk toch? Maar wat is Berbere kruiden? Berbere of Berberi is een pittige kruidenmix uit Ethiopië en Eritrea. Je kunt kruidenmix kopen of zelf samenstellen met veel kruidens die je waarschijnlijk al in de kast hebt, zoals chilivlokken, paprikapoeder, komijnzaad, gemberpoeder en ga zo maar door. Deze bruine kruidenmix geeft je kip een mooi kleurtje en door de kaneel ruikt het gerecht ook heerlijk. Voeg groente naar keuze toe aan de kip en kikkererwten. De kruiden, koriandersteeltjes, tomatenpuree en honing meng je tot een kruidenpasta. Roer dit door de kikkererwten, groente en kip en schuif het zo de oven in. Heerlijk en zo makkelijk om te maken. Lekker met rijst, brood of gewoon zo. Hier het makkelijk recept.
Voor 4 personen
Ingrediënten
2 uien
6 tenen knoflook
8 kippendijfilets
800 gr kikkererwten uit pot of blik
2 el tomatenpuree
2 el honing
1 el appel- of sherryazijn
4 el zonnebloemolie
2 winterpenen
1 aubergine
1 paprika
100 ml sap van een sinaasappel
Berbere kruiden:
2 tl van de volgende gemalen kruiden:
Chilivlokken, paprikapoeder, komijnzaad, cayennepeper, gemberpoeder, gemalen kaneel, fenegriekzaad en knoflookpoeder
2 st kardemom (gebruik alleen de pitjes uit de schil)
Zout
Bereiding Kip met kikkererwten en berbere kruiden uit de oven
Verhit de oven op 200 graden.
Pel de uien en knoflook. Hak de steeltjes van de koriander af en leg de blaadjes apart. Pak de keukenmachine en leg hier de ui, knoflook, koriandersteeltjes, tomatenpuree, honing, azijn, zonnebloemolie en zout in. Voeg de berbere kruiden toe. Pureer dit alles tot een glad mengsel.
Daarna pak je een ruime schaal. Spoel de kikkererwten in een vergiet en laat uitlekken. Snijd de aubergine en paprika in blokjes en leg in de schaal. Schil de winterpeen en snijd vervolgens in plakjes en leg in de schaal. Voeg de kikkererwten en het gepureerde uienmengsel toe. Leg de kippendijfilets erbij en schenk de sinaasappelsap erbij. Roer goed door.
Vervolgens verdeel je dit mengsel in een grote ovenschaal of braadslede. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet het 30 minuten in de oven. Na 30 min haal je de folie eraf en plaats je de ovenschaal terug in de oven voor 20 minuten. Daarna keer je de dijfilets om en bak nog 20 minuten. Daarna leg je de schaal 10 minuten uit de oven op de rusten. Hierdoor wordt het gerecht wat steviger.
Als laatst hak je de korianderblaadjes fijn en strooi over het gerecht. Serveer dit gerecht met brood of rijst.
