Blini’s met gerookte zalm

Blini’s met gerookte zalm en (vegan) roomkaas is een makkelijk, lekker en feestelijk hapje. Voor een verjaardag, borrel, Pasen of Kerst, het kan altijd. Het is makkelijk te maken en het ziet er leuk uit. De smaken van het hartige poffertje, de romige smaak van de (vegan) roomkaas en het rokerige van de gerookte zalm zijn samen heerlijk. De gerookte zalm wordt hierdoor minder sterk en de dille erop, maakt het helemaal af.
Blini is een hartig poffertje die hun oorsprong vinden in Rusland. Deze kleine pannenkoekjes hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw en ze zijn een vast in de Russische keuken. De naam “blini” is afgeleid van het Oud-Russische woord “blednyj,” wat “wit” betekent, en dit is een verwijzing naar de lichte kleur van de blini. Origineel maak je blini met boekweitmeel, wat een veelvoorkomend graan was in het oude Rusland. Boekweit was bestand tegen de slechte weersomstandigheden en kon goed tegen de Russische bodem. Gelukkig komen er meer variaties nu, met bijvoorbeeld tarwebloem, amandelmeel of maismeel. Blini’s werden oorspronkelijk gegeten tijdens religieuze feestdagen en ceremonie en werd vaak geserveerd met zure room, kaviaar, gerookte vis en andere toppings.
Zelf maakte ik de blini gewoon met tarwebloem en water, wel zo makkelijk want tarwebloem heb ik altijd in huis. De poffertjes maakte ik in een poffertjespan en daarna smeerde ik deze in met vegan roomkaas. Door de vegan roomkaas is het hapje koemelkvrij en lactosevrij. Vegan roomkaas vind je gewoon in de grotere supermarkten van bijvoorbeeld Wild Westland. Zalm en dille erop en voila! Lees hier het recept.

Blini’s met gerookte zalm
Equipment
- 1 poffertjespan
- 1 mengkom
Ingrediënten
- 150 gr tarwebloem
- 150 ml water
- 20 gram boter gesmolten
- 2 stuks eieren
- Een snufje zout
- 3 el vloeibare boter of olie
Instructies
- Splits de eieren en bewaar de eidooiers (het eigeel), die ga je gebruiken.
- Doe de bloem, zout, eidooiers, het water en gesmolten boter in een beslagkom en meng glad met een mixer. Voeg een snufje zout toe.
- Verwarm de poffertjespan en verdeel 1 el vloeibare boter of olie op de plaat met een kwartjes.
- Met een juslepel of knijpfles vul je de poffertjesvormen. Keer na een paar minuten de blini's om.
- Als de blini's gebakken zijn, laat je deze even afkoelen voor 10 minuten.
- Smeer de blini's aan één kant in met vegan roomkaas.
- Rol een stukje gerookte zalm erop en maak af met een kort takje dille.

Klik hier voor meer recepten van hapjes