Mediterraanse mosselen in ras el hanout en oregano

Mediterraanse mosselen in ras el hanout en oregano. Ik ben gek op een mosselpannetje en ras el hanout is één van mijn favoriete kruidenmixen. Toen ik dit recept zag in het kookboek Snel Arabisch van Mounir Toub wilde ik dit graag maken. Wat ik van dit kookboek vind, lees je hier.

Ik maak vaker een mosselpannetje en niet alleen de traditionele mosselpan met wijn en groente, maar bijv. mosselen in Thaise curry, Spaanse mosselen in tomatensaus of Griekse mosselen met feta. Zo leuk om mee te variëren. Mosselen zijn heel gezond, bevatten weinig calorieën en zijn eiwitrijk. Mosselen zijn een Zeeuws product en in Nederland bijna het hele jaar door verkrijgbaar. Gewoon in de supermarkt te koop en stomen maar. Deze mosselen met ras el hanout en oregano sudderen in een smaakvolle tomatensaus. Lekker om Marokkaans brood in te dippen. Hier het makkelijke recept van Mounir met een twist van mij.

Voor 2-3 personen

Ingrediënten

2 kg mosselen in schelp
2 el olijfolie
1 grote rode ui
2 rode paprika’s
1/2 aubergine
200 gram champignons
1 rode peper
600 ml tomatenblokjes uit blik
2 tl van de volgende kruiden: venkelzaad, ras el hanout en gedroogde oregano
1 bosje platte peterselie en koriander
1 visbouillonblokje

Bereiding Mediterraanse mosselen in ras el hanout en oregano

Spoel de mosselen in een vergiet. Leg een stop in de wasbak en leg de mosselen in een laagje water. Laat minimaal 10 minuten weken. Gooi de kapotte mosselen en de mosselen die boven komen drijven of open zijn weg. Deze zijn al dood, dus die kun je niet eten. Laat vervolgens uitlekken in een vergiet.

Hak de rode ui en chilipeper fijn, wil je de mosselen niet te pittig, verwijder de zaadjes. Was de aubergine en paprika’s en snijd in kleine blokjes. Borstel of veeg de champignons schoon en snijd in dunne plakjes.

Pak een grote mosselpan of hapjespan (met deksel) en schenk hier de olijfolie in. Bak de uien tot ze glazig zijn en voeg de chilipeper toe. Vervolgens schenk je de tomatenblokjes erbij en voeg je de venkelzaad, ras el hanout en oregano toe. Verkruimel het bouillonblokje en roer door. Voeg 60 ml water toe en voeg de aubergine, paprika en champignons toe. Laat de saus pruttelen 5 minuten pruttelen.

Daarna voeg je de mosselen toe. Leg de deksel op de pan en laat de mosselen 7 minuten stomen. Hak de koriander en peterselie fijn en roer voorzichtig door de mosselen.

Als laatst schep je de mosselen in een mooie schaal en garneer met een paar takjes koriander en peterselie. Snijd de limoen in parten en verdeel over de schaal.

Lekker met Marokkaans brood om te dippen in de saus. 

Mediterraanse mosselen in ras el hanout en oregano

Klik hier voor meer Marokkaanse recepten