Eten op Tenerife

Eten op Tenerife. Tenerife, het grootste eiland van de Canarische eilanden. De Canarische eilanden horen bij Spanje. Dichtbij de kust van Marokko en de Westelijke Sahara. Met vier uurtjes vliegen zit je hier het hele jaar in de zon.Β Een perfecte plek voor in het najaar of de winter. Ondanks dat de temperatuur hier veel hoger ligt als in Spanje heb je toch het gevoel in Spanje te zitten. Iedereen spreekt Spaans, je kunt overal tapas, paella en Sangria bestellen en veel winkels houden hier een siΓ«sta. De Canarische keuken heeft ook lokale gerechten, zoals lokale vis, Mojo, Pappas Arrugadas, Huevos rotos, Spaanse vistapas in La Caleta, Copabana bananenlikeur en hippe hotspots in de hoofdstad Santa Cruz. Ik was een week in Tenerife en heb ontzettend lekker (vooral veel vis) gegeten.Β

Wij verbleven in een appartement in Los Christianos, het zuiden van Tenerife, omdat het daar in november een stuk warmer is dan in het noorden. Houd er wel rekening mee dat het zuiden van Tenerife grotendeels leeft van toerisme. Dit zie je aan de grote hoeveelheid witte huisjes langs de kust. Local eten is hier nog knap lastig.

In het midden van het eiland vind je grote vulkaan El Teide. Het National park daarom heen ook heel mooi. Ga je naar de andere kant van het eiland, ongeveer 2 uurtjes met de bus of 1,5 uur met de auto vanaf het zuiden, kom in een totaal ander gebied. Kouder, veel groener en hipper. Santa Cruz en Puerto de La Cruz zijn heerlijke plekken om te wandelen, shoppen en eten. In dit artikel vertel ik je alles over eten op Tenerife tijdens mijn reis.

Mojo
Mojo, een bekend Canarisch sausje, vind je overal op het eiland terug. Je hebt twee soorten; Mojo Roja (rode Mojo) en Mojo verde. Deze dips of sausjes krijg je op tafel bij het brood, maar ook bij de aardappelen bij het hoofdgerecht. Super lekker en smaakvol. De huisgemaakte Mojoβs smaken ik elk restaurant anders. De basis voor de Mojo Roja is paprika, olie, knoflook, komijn, zout, azijn en rode Spaanse peper. Je kunt dit sausje zo pikant maken als je wilt. Bij de toeristische plekken hoef je niet bang te zijn dat het heel pittig gemaakt wordt. De Mojo Verde is wat milder en wordt gemaakt van verse koriander en peterselie, ook op basis van olie, azijn en groene Spaanse. Zowel de rode als groene variant zijn echt heerlijk!

Papas arrugadas, gekookte en gezouten aardappelen
Papas arrugadas zijn aardappelen in schil gekookt in zeewater. Zo krijgt het een zoutkorstje. Super lekker bij het vlees of een gebakken visje en vooral om met Mojo te eten. Bijna bij elk restaurant krijg je dit bij de vlees- en visgerechten.

Canarische visgerechten
De eerste avond dineerden wij aan het strand bij Los Christianos, in het Zuiden van het eiland, bij restaurant El Ventorrilo. Hier staan veel lokale gerechten op de kaart, wat natuurlijk direct mijn aandacht trok. Wij kozen voor 2 lokale visgerechten, de gedroogde Ombervis (Stone Bass) en de Tonijn in tomatensaus. De Ombervis is bereid als bakkeljauw, gezouten en gedroogd. Ik vond de gerechten bijzonder, maar het was niet helemaal naar mijn smaak. De Mojo erbij maakt het wel veel beter. Bij veel restaurants aan de kust kun je ook een lekker gegrilde zeebaars of dorade bestellen, filet of hele vis. De zijn gemarineerd met veel kruiden en knoflook en ruim olijfolie. Super lekker! Naast alle visgerechten kun je hier ook prima vlees bestellen. Denk aan een mooie entrecote of geitenvlees.





Huevos rotos en Huevos al fogonazos
Een bijzonder lunchgerecht is Huevos rotos. Dit Spaanse gerecht betekent gebroken eieren. Huevos roto is friet met spiegeleitjes die aan tafel gehusseld worden of Huevos al fogonazos met friet, eieren en chorizo. Dit maakte ons nieuwsgierig en aten we als lunch. Goed brakvoedsel met vet en koolhydraten.

Paella
Ook op de Canarische eilanden zijn ze gek op paella en tapas. Op verschillende plekken kun je een grote pan met paellarijst en zeevruchten bestellen. Vegetarisch is ook mogelijk. De paella was hier wel iets anders dan ik Valencia at, lees hier het artikel van Eten in Valencia. Hier was de onderste laag rijst niet aan de pan geplakt, wat juist zo lekker is om weg te schrapen. De paella was verder heerlijk en rijkelijk gevuld met inktvis, mosselen, vongole, gambaβs en langoustines. Mij kun je niet blijer krijgen. Bij veel verschillende restaurants kun je een deal van Paella met karaf wijn erbij bestellen. In Tenerife heb ik op weinig plekken een wijn kunnen kiezen. Het is rood, wit of rosΓ© en maar hopen dat het lekker is.


Vistapas bij La Caleta
La Caleta is een klein prachtig vissersdorpje in het zuiden van Tenerife, voorbij Costa Adeje. Veel lokale vissers staan hier met hun boten. La Caleta staat bekend om de beste vis- en zeevruchtenrestaurants. Naast het prachtige uitzicht over de zee en rotsen, staat de boulevard vol met (chique) restaurants. Aan het eind van de boulevard, naast een berg, zit een klein lokaal restaurantje, Casa Mundo, waar de vissers dineren. Het is niet chique, maar het rook er zo lekker. In de keuken staan 2 oudere dames de lekkerste visgerechten te maken. Niet te ontbreken in mijn verzameling Eten in Tenerife.

Wij dineerden in de partytent buiten met op de achtergrond de luide praatjes van de vissers die hier hun biertje dronken. De kaart staat op de muur en bestaat uit tapasgerechten, waarvan 90% vis. Tonijnkroketjes, Gamba al Ajillo, Patata Bravas, Gegrilde mosselen, Shrimp lollipop en Calamaris. Genieten dit, hier at ik het allerlekkerst van de hele vakantie. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want het zijn lokale tarieven. Dus houd je van vis, this is the place to be!




Sangria
Ook de Sangria is vanuit Spanje meegekomen naar de Canarische eilanden. Deze heerlijke rode cocktail, gemaakt van wijn en op smaak gebracht met vruchten, meestal sinaasappel, citroen of appel, is hier overal te bestellen. Wij gingen op zoek naar de beste Sangria van Tenerife. Deze dronken wij bij een Italiaans restaurant in Puerto de la Cruz.



Vissersmarkt Puerto de la Cruz
Puerto de La Cruz is een mooi visserstadje in het Noorden, een half uur rijden van Santa Cruz. Deze (toeristische) stad heeft mooie planten, cactussen en prachtig uitzicht over de zee.


Deze historische stad heeft midden in het centrum een kleine vissersmarkt waar je verse gegrilde vis kunt kopen. Prachtig hoe het eruit ziet.




Bananen uit Tenerife
Wanneer je naar het noorden van Tenerife rijdt zie je meerdere bananenplantages. De zoete bananen in Tenerife telen lukt zo goed door het uitstekende klimaat en de vulkanische grond. Tenerife is het eiland met de hoogste bananenproductie. Tijdens je reis kun je één van de vele bananenplantages bezoeken. Wij hadden hier helaas geen tijd meer voor, maar gelukkig ging collegablogger Janes Flavour een week later naar Tenerife en stuurde mij deze mooie foto. In Santa Cruz kun je bij diverse winkel lokale Cobana bananenlikeur kopen. Heel lekker zoet en fris en het kleinste flesje kun je gewoon in je handbagage meenemen.


Eten in Santa Cruz
Santa Cruz is de hoofdstad van Tenerife. Omdat Santa Cruz meerin het noorden zit is het een stuk frisser in november als in het Zuiden, Reken maar op 3 tot 5 graden verschil, dus niet vergeten een jasje mee te nemen. Desalniettemin geen reden om deze mooie bruisende stad te bezoeken. Je kunt hier heerlijke shoppen en eten bij hippe hotspots. Wij dineerde hier bij Rayuela. De kaart staat vol kleine gerechten die wij deelde. Het eten bij Rayuela is wat moderner als in het Zuiden. Zo genoten wij van gegrilde coquilles, tonijntartaar, gekonfijte eendenbout en chicken bites. Goede smaken, mooie presentatie en een sfeervol plekje.





Zoals je leest kun je in Tenerife heerlijk eten en drinken. Ik ben gek vis en zeevruchten en dit vind je hier rijkelijk. De Spaanse keuken vind je overal terug met een Canarische twist. Ben je in de toeristische gedeeltes, dan kom je vooral veel Europese gerechten tegen, pasta, pizza, Chinees of tapas, maar reis en zoek je wat verder kun je ook naast het heerlijke weer ook echt lekker eten op Tenerife.
Lees hier meer artikelen over Eten op reis



Ellen
Klinkt als een heerlijke week
Priya
Dat was het zeker! Dankjewel voor jouw reactie. Groetjes, Priya