Surinaamse Saoto soep

De bekendste Surinaamse soep, Saoto soep. Deze van origine Javaanse soep is erg populair en oh zo lekker! De soep krijg je vaak op verjaardagen of als je ergens op visite gaat, een echt Surinaams voorgerecht. De soep is gevuld met ei, kip, gebakken uitjes, taugé en aardappelchips. Het lijkt een moeilijk recept, maar het is veel makkelijker dan je denkt. Het kost alleen wat tijd, maar dan heb je wel gelijk 3 liter soep. De belangrijkste smaak van deze soep zit in het maken van de bouillon. Als je dit de tijd geeft goed te trekken, dan heb je een heerlijke soep. Ook lekker en makkelijk om de bouillon een dag van te voren te maken. Opwarmen is zo gedaan. 

Wil je de soep vegetarisch maken? Vervang de kip door een extra ei en gebruik groentebouillonblokjes voor de bouillon. Hier mijn recept!

Ingrediënten bouillon

1 grote kipfilet
2 stengels sereh (citroengras)
1 grote ui
3 tenen knoflook
10 pimentkorrels
1 bosje selderij
6 kipbouillonblokjes
2 salambladeren
4 cm laos

Ingrediënten vulling

6 eieren
2 pakjes frietchips
Gefrituurde uitjes
Klein bakje taugé
Gefrituurde vermicelli
1 Madam Jeannetpeper
2 el zoete ketjap
3 el zoute sojasaus (Yellow Label Black Soy)
Fijngehakte selderij

Bereiding

Je begint met het maken van de bouillon.

Pak een grote soeppan en leg hierin de sereh, pimentkorrels, een paar takken selderij, de bouillonblokjes en salamblad in. Verwijder de schil van de ui en snijd deze door de helft. Pel de knoflook en kneus deze met een koksmes. Dit mag nu ook in de pan. Verwijder de schil van de laos en snijd deze ook in dikke plakken. Voeg de laos en de hele kipfilet toe in de soeppan. Schenk nu 3 liter water in de pan en laat dit minuten zacht koken met een deksel.

Ondertussen kook je vast de eieren hard. Laat deze goed schrikken en afkoelen. Als de eieren voldoende afgekoeld zijn, kan je deze vast pellen.

Na +/- 30 minuten is de kipfilet goed gaar. Haal deze uit de bouillon en leg dit op een bord om af te koelen.

Vervolgens kun je vast het pepersausje maken. Snijd de top van de peper eraf en stam de peper in de vijzel. Heb je geen vijzel? Snijd de peper dan helemaal fijn. Wil je een pittig sausje, laat de pitjes er dan in. Schep de peper in een klein kommetje en voeg wat zoete ketjap en zoute sojasaus toe. Roer dit goed door elkaar.

Als de kipfilet goed afgekoeld is, pluis je deze in smalle reepjes. Vervolgens hak je de selderij fijn. Leg alle ingrediënten in aparte bakjes.

De soepkommen vullen

Je kan nu de kommetjes vullen. Begin met een handje van alles; beetje kipfilet, tauge, frietchips en mihoen. Voeg daarna een klein beetje gebakken uitjes en selderij toe. Het ei vind ik het prettigst als deze door de eiersnijder is gehaald.  Dit eet makkelijker. Leg dit ook in het kommetje. Schenk de bouillon erover. Ik doe dit met een zeef in de pan en mijn soeplepel erboven, zodat je de kruiden niet in je bord krijgt. 

Voeg naar smaak een beetje van de pepersaus toe. Begin met wat druppels om te proeven hoe heet dit is. Je kan altijd meer toevoegen. Is je pepersausje te heet? Dan kan je dit milder maken door meer zoete sojasaus en zoute ketjap toe te voegen naar de gewenste smaak.

Als je de bouillon eerder hebt gemaakt, hoef je alleen de bouillon op te warmen. De andere ingrediënten kunnen koud blijven.

Wil je meer Surinaamse recepten zien? Klik op deze link

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links