Indische makreel, Pepesan Ikan, met een Surinaamse twist

Ken je het Indische gerecht Pepesan Ikan? Dit is een ovengerecht met gerookte makreel in een kruidige boemboe. Lekker en pittig! Ik heb het regelmatig op de traditionele Indische manier bereid gegeten en vond het altijd erg smakelijk. De combinatie van kruiden en pittigheid met de gerookte makreel is verrassend. Zoals veel traditionele gerechten geeft iedereen hier wel zijn eigen twist aan. Bij mijn tante at ik dit gerecht met een Surinaamse twist, dat was ook onwijs lekker!

Geïnspireerd op beide recepten hier mijn variant van de Indische makreel met Surinaamse twist. Ik verving bijvoorbeeld de lombokpepers door Madamme Jeannette, echt een aanrader. Je maakt het gerecht natuurlijk zo pittig als je zelf wilt. Dit gerecht hoeft maar 25 minuten in de oven en het kruidenmengsel is ook in 10 gemaakt. Ideaal om eerder te maken en later in de oven op te warmen. Lekker met witte rijst. Hier mijn recept van de Indische makreel, Pepesan Ikan, met een Surinaamse twist

Bijna alle ingrediënten voor dit recept zijn te bestellen bij Asian Food Lovers. Asian Food Lovers is de grootste Aziatische onlineshop in Nederland.

Voor 4 personen

Ingrediënten

2 gerookte makrelen
1 ui
3 tenen knoflook
2 tl gemberpoeder
2 tl gemalen kurkuma
3 tl Trassie garnalenpasta
4 el Ketjap Manis
1 el azijn
Madame Jeannette pepers, 2 stuks
2 limoenblaadjes
2  el zonnebloemolie
Een paar takjes selderij

Bereiding Indische makreel, Pepesan Ikan, met een Surinaamse twist

Start met het schoonmaken van de makrelen. Snijd de kop en staart af en verwijder de vinnen. Nu gaan we de vis ontgraten. Dit doe je de makreel aan de onderkant te openen. Meestal is dit al open gesneden. Verwijder de ruggengraat en voeg goed na of je nog meer graten ziet. Probeer de makreel zo heel mogelijk te houden. Vouw de makreel weer dicht en snijd de makreel in 4 of 5 gelijke delen. Verdeel in een ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Hak de uien en knoflook fijn.  Pak een klein pannetje en schenk hier de zonnebloemolie in. Bak de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Daarna hak de Madame Jeannette fijn en bak mee. Wil je het gerecht niet té pittig, verwijder de zaadjes van de Madame Jeannette of voeg er maar 1 toe. Schep de kurkuma en gemberpoeder in een kleine kom en voeg 250ml water toe en meng alles met elkaar. Schenk het mengsel bij de uien en knoflook. Schep de trassie erbij. Vervolgens schenk je de sojasaus erbij en roer nogmaals goed door. Roer de limoenblaadjes erdoor. Laat ongeveer 3 minuten sudderen.

Zet het vuur uit en schep het kruidenmengsel over de makrelen. Dek de schaal af met aluminiumfolie leg leg voor 20 minuten in het midden van de oven. Daarna haal je de folie eraf en bak je het nog 5 minuten zonder folie.

Hak de selderij fijn. Voor het serveren haal je de limoenbladeren eruit. Strooi de selderij erover.

Serveer met witte rijst.

Indische makreel Pepesan Ikan Surinaamse

Klik hier voor het recept van Indische Rendang ajam kip rendang

Klik hier voor meer Indische recepten


Dit artikel bevat mogelijk affiliate links