Hertenstoof met pastinaak-stamppot

Mijn hit met kerst is de hertenstoof met pastinaakstamppot. Ik ben gek op hertenvlees. Ik dacht dat dit moeilijk te bereiden was, maar niets in minder waar. Met dit stoofgerechtje heb je een speciaal gerecht op tafel staan, zonder dat dit je veel moeite kost. Het lekkerst is het hertenvlees als je het 3 uur stooft. Maar een paar dagen van te voren mag kan ook prima. De stoof heeft een rijke smaak door de combinatie van verse kruiden, port en fond. De pastinaakstamppot past heel goed bij de zoete smaken die in de stoof zitten, zoals rode port en kaneel. Ik hoop dat jullie net zo smullen van dit gerecht zoals ik en mijn familie. Hier het recept Hertenstoof met pastinaak-stamppot.

Voor 2-3 personen

Ingrediënten hertenstoof

700 gram hertenbiefstuk
1 pot fond (wild of gevogelte)
Een kaneelstokje
2 el bloem
2 laurierbladeren
1 grote ui of 2 normale uien 
Een paar takjes tijm
¼ knolselderij
1 winterpeen
7 jeneverbessen
200 ml rode port
2 el rode wijnazijn
20 gram plantaardige margarine 

Ingrediënten pastinaakstamppot

600 gr kruimige aardappelen
600  gr pastinaak
1 groentebouillonblokje
20 gram  boter of halvarine

Bereiding Hertenstoof met pastinaak-stamppot

Snijd de hertenbiefstukken in blokjes van ongeveer 5 cm. Schep dit in een bord met bloem om, zodat de hert bedekt is met bloem. Pak een braadpan en bak in een beetje boter of margarine het hert rondom bruin.

Ondertussen rasp je de winterpeen schoon en snijd je dit in kleine rondjes. Snijd de knolselderij zonder schil in kleine blokjes. De uien snijd je grove stukjes. Bak de groente mee in de braadpan.

Kneus de jeneverbessen. Vervolgens voeg je de kaneel, tijm en laurierbladeren toe. Blus dit af met de rode port en rode wijnazijn. Breng dit aan de kook. Wanneer het kookt voeg je de pot fond toe en laat je het gerecht op een zacht vuurtje minimaal 3 uur stoven. Zorg ervoor dat er tijdens het stoven nog voldoende vocht in de pan zit, dit is je jus.

Een half uurtje voor het eten maak de pastinaakstamppot. Schil de pastinaken en schil de aardappelen. Spoel ze om en snijd in kleine stukken. Kook dit in een ruime pan minstens 10 minuten. Vervolgens voeg  je het groentebouillonblokje toe. Als de pastinaak zacht is, weet je dat je de inhoud kan afgieten. Daarna schep je een klein klontje boter of halvarine erdoor en stamp de stamppot tot een smeuïg mengsel. Strooi wat grof zeezout en zwarte of gemengde peper erbij en meng dit goed. 

Als laatst haal je voor het serveren van de hertenstoof haal je de takken tijm en laurier, jeneverbessen en kaneel uit de pan. Voeg nog wat peper en zout toe.

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links