Kumpir, Turkse gevulde aardappel

Kumpir, Turkse gevulde aardappel van gepofte aardappel met groente en knoflooksaus. Dit is een vegetarisch Turks streetfood gerecht wat in Turkije overal vindt. Hier in het centrum van Den Haag is er ook een tentje waar je dit kunt bestellen en het is er altijd druk! Ik was wel nieuwsgierig naar zo’n gevulde aardappel, maar helaas voor mij, zit er boter, kaas en yoghurt in. Tijd om zelf aan de slag te gaan. Een lekker gerecht voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel.

Wat een makkelijk en onwijs lekker gerecht is dit. Het heeft qua smaak wat weg van de Surinaamse Huzarensalade, alleen is de Kumpir een stuk makkelijker te maken. Het ziet er ook leuk uit zo uit de schil eten. Ik vind Kumpir lekker als lunch of avondeten, want het is best machtig. Je kunt de aardappelen poffen in de oven of in de magnetron (dit is een stuk sneller). Ondertussen snijd je de groente als wortel, rode ui, tomaat, mais, augurk en olijven fijn. Daarna vullen maar. Lekker met een flinke klodder (huisgemaakte) knoflooksaus erop. Genieten en helemaal koemelkvrij te maken. Serveer in deze mooie Tafelen Tafelen”>servieslijn Yasmine van Xenos. Kleurrijke borden met een mooi reliëf. Hier het makkelijk recept. 

Kumpir, Turkse gevulde aardappel

Voor  2 personen

Ingrediënten

2 grote aardappels
1 wortel
½  rode ui
1 tomaat
50 gram mais
1 augurk
20 gr plantaardige boter
2 handjes geraspte (vegan) kaas

Een handje groene olijven
Een handje zwarte olijven

2 dunne chilipepers uit pot

Voor de knoflooksaus
3 el haveryoghurt
2 el mayonaise (kan ook vegan)
10 stengels bieslook
3 tenen knoflook
1 el citroensap
Een beetje zout

Bereiding Kumpir, Turkse gevulde aardappel

Was de aardappel goed schoon en dep met een keukenpapiertje. Snijd aan de bovenkant een inkeping waar je de aardappel laat openvouwt. Prik met een vork rondom gaatjes in de aardappel.

Poffen in de oven: Verwarm de oven voor op 200 graden. Wikkel de aardappelen per stuk in aluminiumfolie en leg de aardappel 1,5 uur in de oven. Draai na 45 minuten de aardappel even om. 

Poffen in de magnetron: Leg de aardappel op een magnetronbestendig bord en leg in de magnetron. Pof op 900 watt 3 minuten. Draai de aardappel om en stop nog 3 minuten in de magnetron. Hierna pak je de aardappel in met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten rusten.

Ondertussen snijd je de rode ui in smalle ringen. Schraap de wortel schoon en snijd peen julienne. Snijd de tomaten en augurk in kleine blokjes. Daarna open je het blikje mais en laat het vocht uitlekken. Snijd de olijven en chilipepers in ringen. Meng alles samen. 

Vervolgens maak je de knoflooksaus. Meng de mayonaise en haveryoghurt. Pers de tenen knoflook uit. Snijd de bieslook fijn en roer erdoor. Als laatst voeg je citroensap en een beetje zout toe. Meng samen. 

Haal het folie van de aardappel en duw voorzichtig met een vork bij de inkeping de aardappel open. Vervolgens prak je met een vork het kruim in de aardappel fijn zoveel mogelijk zonder de schil te raken. Daarna voeg je een klont plantaardige boter en een handje geraspte (vegan) kaas toe en meng je het met het kruim.

Vul de bovenkant van de aardappelen met het groentemengsel en duw dit licht aan.  Als laatst schenk een flinke klodder van de huisgemaakte knoflooksaus erop.

Kumpir, Turkse gevulde aardappel

Klik hier voor meer Turkse recepten