Wijn en spijs combineren? Leer het bij de online cursus van Hart voor Wijn

Ik wilde altijd al meer over het combineren van wijn en spijs weten. De basis ken ik; vis met wit, vlees met rood etc. In de wijn spijs is zoveel meer mogelijk. Toen Kirsten van Hart voor Wijn vroeg ik de online wijnspijs cursus wilde doen, zei ik volmondig JA. Tijdens de cursus leer van proeven als een pro tot wijn en spijs combineren en zelfs koken naar de wijn. Je leert alles over koken, sauzen en kruiden  Dit doe je met zes mooie flessen wijn erbij. Het mooie is dat je deze cursus op je eigen tempo kunt volgen. Ideaal! In dit artikel vertel ik je alles over de Wijn spijs cursus van Hart voor Wijn.

Wijn spijs cursus Hart voor Wijn

Over Hart voor Wijn

De tweeëndertig jarige Kirsten van Harten is de dame achter Hart voor Wijn. Kirsten is vinoloog en wijndocent. Haar motto is: “Wijn wordt gemaakt om van te genieten. Niet om ingewikkeld over te doen.” Dat is de manier hoe zij les geeft over wijn, laagdrempelig en zonder al die ingewikkelde termen. Het ontdekken van de wereld van wijn wordt zo makkelijker én leuker. Bij Hart voor Wijn biedt ze wijncursussen aan op SDEN1, 2 en 3 niveau. Ook is er een online academy om meer te leren over wijn en geeft ze wijnproeverijen. 

Wijn spijs cursus Hart voor Wijn

Over de Wijn spijs cursus Hart voor Wijn

De online wijncursussen zit vol metl video’s en opdrachten om zelf aan de slag te gaan. Je kunt de online cursussen volgen waar en wanneer je wilt en je krijgt onbeperkt toegang zodat je kunt leren en proeven op jouw eigen tempo. Aan het eind van elk hoofdstuk krijg je een opdracht op het gebied van proeven of ruiken met spullen uit je eigen omgeving. Leuk, zo blijf je actief. 

Kijken, ruiken en proeven
Wie wat van wijn wil weten moet vooral veel proeven. Je leert proeven als een pro volgens het stappenplan ‘kijken, ruiken en proeven. Kirsten legt alles uit over de verschillende soorten aroma’s. Vervolgens geeft ze ook de opdracht mee deze geuren in huis op te zoeken. 

Wijn en spijs combineren
Het is het eenvoudiger om wijn te kunnen bestuderen als je al kennis hebt van koken en ingrediënten. Net als bij wijn is dat het ook nogal verschilt per land of regio wat voor kenmerken de producten hebben. Klimaat en de cultuur speelt hier een belangrijke rol in. Wijnen en gerechten beïnvloeden elkaar. Ook bij het smaaktype kijk je weer naar overeenkomsten. Tijdens dit hoofdstuk noemt Kirsten herkenbare voorbeelden. Proeven doen je simpele producten die de meeste in huis hebben. Je hoeft dus geen uitgebreid diner neer te zetten voor Wijn spijs cursus van Hart voor Wijn

Wijn spijs cursus Hart voor Wijn

Koken naar de wijn en wijn bij specifieke producten
De specifieke producten, ingrediënten en de manier waarop een gerecht wordt bereid, heeft een enorme invloed op de uiteindelijke smaak en daarmee dus ook het smaakprofiel. Denk aan stomen, stoven, barbecueën of zelf frituren. Ook de invloed van sauzen, specerijen en kruiden doet veel met de smaak en daarom goed te weten welke soort bij wat past. 

Wereldkeukens
Dit hoofdstuk vind ik het leukste deel van de cursus. We gaan 6 wereldse wijnen ontdekken én proeven en er wordt uitleg gegeven aan de bijpassende wereld keuken. De Mediterraanse, Aziatische, Franse en Oosterse keuken, maar ook de Hollandse pot komt aan bod. We starten met de Mediterraanse keuken waar een Rueda bij proeven. Deze Spaanse wijn is fris en fruitig, echt iets voor mij. Daarna gaan we door met de andere wijnen zoals een Bourgogne Chardonnay en een Montepulciano. Prachtige wijnen allemaal. Stuk voor stuk smaakvol en bijzonder. 

Wijn spijs cursus Hart voor Wijn

Ik heb ontzettend veel geleerd zij deze uitgebreide wijnspijs cursus. Verrassend hoeveel informatie er in een online wijncursus kan zitten. De combinatie van lezen, video’s bekijken, ruiken en proeven is lekker actief! Omdat je hele flessen wijn bij de cursus kunt bestellen, kun je deze cursus ook gezellig met meerdere doen. Leuk en leerzaam om te doen, maar vooral super leuk!

Wijn spijs cursus Hart voor Wijn

Klik hier voor meer artikelen over wijn en wijncursussen