Plaatpizza met kipfilet, pesto en courgette

Plaatpizza met kipfilet, pesto, courgette en olijven. Wat een feest is dit gerecht. Ik ben helemaal fan van plaatpizza’s. Het is makkelijk te maken, goedkoop, snel, perfect voor twee personen en heel lekker. Als topping gebruik ik vaak restjes groente uit de koelkast, soms nog met, kip, tonijn of verschillende soorten kaas erop. Deze plaatpizza is ook zo ontstaan.
Wat is Plaatpizza?
Plaatpizza is een variatie op de traditionele ronde Italiaanse pizza, die vaak op een ronde pizzasteen wordt gebakken. De plaatpizza wordt op een rechthoekige bakplaat of ovenplaat gebakken. Zo krijg je een grote pizza, wat ideaal is voor het serveren aan een groep mensen of voor een gezellige maaltijd met het gezin. De oorsprong van deze pizza ligt in Italië, maar werd populair in de Verenigde Staten door de Amerikaanse pizza-traditie, vooral in de jaren ’80 en ’90. Door de eenvoud en de mogelijkheid om grote hoeveelheden te bereiden, kreeg plaatpizza snel aan populariteit, vooral in de thuiskeukens en op schoolmenu’s. En zoals het vaker gaat met trends uit de VS is, is de plaatpizza nu ook populair in Europa. De opkomst van social media en foodblogs heeft ook bijgedragen aan de populariteit van plaatpizza’s en flammkuchen. Daarnaast zijn er steeds meer restaurants en pizzeria’s die plaatpizza aanbieden als een onderdeel van hun menu.
Plaatpizza variaties
Ik varieer graag met plaatpizza’s. Hier een aantal variaties:
– Plaatpizza met lamsshoarma en paprika
– Plaatpizza Griekse stijl met spinazie en feta
– Mexicaanse plaatpizza
– Plaatpizza met kalkoenspekjes en courgette
– Flammkuchen met geitenbrie en spekjes
– Snelle pizza funghi met olijven en (vegan) mozzarella
– Flammkuchen met paddenstoelen en truffel, vegan
Plaatpizza met kipfilet, pesto en courgette
Deze plaatpizza maakte ik met broodbeleg gerookte kipfilet, plakjes (gele) courgette en tomaat met daarop groene pesto en olijven. Ik gebruik voor deze plaatpizza gewoon een kant-en-klaar plaatpizzabodem uit de supermarkt. Je vindt het in een kit met tomatensaus erbij. Heb je alleen een bodem, dan kun je voor de saus 2-4 el gezeefde tomaten gebruiken. De pizza is super lekker. Door combinatie van gerookte kip, zoute olijven, frisse courgette en sappige tomaat is perfect. Gebruik je vegan kaas en pesto genovese vegan bio, dan is het gerecht volledig vrij van koemelk, lactose en noten. Hier het makkelijk recept.

Plaatpizza met kipfilet, pesto en courgette
Equipment
- 1 bakplaat
- 1 vel bakpapier
Ingrediënten
- 1 plaatpizzabodem met saus of 2-4 el gezeefde tomaten
- 6 plakken gerookte kipfilet
- 1/2 gele of groene courgette
- 10 st zwarte olijven
- 2 el pesto genove (groene)
- 1 st roma tomaat
- 2 handjes geraspte kaas vegan
- Optioneel gedroogde Italiaanse kruiden
Instructies
- Haal het rooster uit de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de courgette in dunne plakken met een kaasschaaf of met een mes. Snijd ook de tomaaat in dunne plakken. Snijd ook de olijven door de helft.
- Rol de plaatpizzabodem uit over het bakpapier op het rooster.
- Smeer de tomatensaus erop. Heb je gezeefde tomaten, dan kun je er een beetje Italiaanse kruiden op doen.
- Bestrooi de geraspte (vegan) kaas erop. Verdeel de plakken kipfilet erover.
- Daarna verdeel je de plakken tomaat en courgette gelijk over de pizza. Als laatst de ollijven ook.
- Voeg kleine beetje pesto over de pizza toe. Je kunt ook nog een klein beetje geraspte kaas erover strooien.
- Bak de pizza 15-20 minuten af.

Klik hier voor meer recepten van pizza