10x lekkere recepten met paddenstoelen

Wanneer het weer hefst wordt, koken we nog meer met paddenstoelen. Logisch ook, want paddenstoelen zijn een echt herfstingrediënt. Paddenstoelen zijn wel het hele jaar verkrijgbaar. Champignons, cantharellen, oesterzwammen Ik kook er graag mee, je kunt er ook zoveel mee. Paddenstoelen in een pasta, risotto of op een flammkuchen. Maar ook lekker in de soep, in een lasagne of met een Aziatisch sausje met rijst. Ragout van chamignons of oesterzwammen zijn ook heerlijk en je kunt er ook lekkere kroketjes mee maken. Of wat denk je van gevulde portobello.
Paddenstoelen zijn een perfecte vleesvervanger. Het heeft een goede bite en vult goed. Paddenstoelen zijn ook super gezond. Ze zijn caloriearm en bevatten geen vet, maar zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen. Zo zijn paddenstoelen een goede bron van B-vitaminen, zoals riboflavine en niacine, die bijdragen aan een gezonde stofwisseling en energieniveau. Daarnaast bevatten ze antioxidanten zoals selenium, wat het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij het bestrijden van vrije radicalen.
Ook zijn sommige soorten, zoals shiitake en maitake, rijk aan bèta-glucanen, stoffen die bekendstaan om hun immuunversterkende eigenschappen. Verder kunnen paddenstoelen, wanneer ze worden blootgesteld aan UV-licht, vitamine D bevatten, wat belangrijk is voor sterke botten en een gezonde calciumopname. Of je nu champignons, portobello’s of oesterzwammen gebruikt, paddenstoelen kunnen een voedzame en heerlijke aanvulling zijn op een gezond dieet.
Hieronder vind je een verzameling van 10x lekkere recepten met paddenstoelen.
1. Romige pasta met paddenstoelen en truffelolie
Deze vegan pasta is rijkelijk gevuld met oesterzwammen en kastanjechampignons. Je maakt een romige saus van sojaroom en schenk er op een eind een beetje truffelolie op. De geur van truffelolie is heerlijk. Als je een goede truffelolie hebt, krijgt je gerecht een lekkere truffelsmaak. Dit gerecht staat in 15 minuten op tafel en is makkelijk te maken. Ik maakte de pasta met de koningsoesterzwammen, deze zijn groot en kun je het best scheuren voor mooie stukken. Wil je nog andere paddenstoelen toevoegen? Dat kan bij dit gerecht zeker. Denk aan shiitakes of gewone champignons. Hier het makkelijke recept van de vegan pasta met paddenstoelen en truffelolie.

2. Bulgur met paddenstoelen en feta
Ik ben een groot fan van de recepten van Ottolenghi. Zijn recepten zijn werelds, puur en niet moeilijk om te maken. Vooral de recepten uit het kookboek SIMPEL, waar ik dit recept vond, de fijne bulgur met paddenstoelen. Ik koos voor een mix van witte champignons, kastanjechampignons, oesterzwammen en bundelzwam. Op smaak gebracht door verse tijm en dille en gemalen komijn. Dit vegetarisch gerecht is lekker als bijgerecht, hoofdgerecht of zelfs als lunch. Het is in een half uurtje klaar en makkelijk te maken. Hier het recept van de bulgur met paddenstoelen.

3. Risotto met paddenstoelen en truffeltapenade
Dit is een heerlijk gerecht, en ook nog eens vegetarische en zelfs veganistisch. Met dit gerecht mis ik totaal geen vlees of vis. Door de porcini (eekhoorntjesbrood) en kastanjechampignons proef je een heerlijke bite in dit Italiaanse rijstgerecht. De paddenstoelen geven een nootachtige smaak, zonder echt noten te gebruiken. Voor een extra en speciale smaak voeg je truffeltapenade of truffelolie toe Je kun het gerecht afmaken met verse Parmezaan, maar dit is geen must. Hier het recept voor risotto met paddenstoelen en truffeltapenade.

4. Kip met paddenstoelen in Chinese oestersaus
Regelmatig eten wij bij de Kantonese Chinees en bestel ik soms de kip met Chinese champignons bestellen. Een lekker wokgerecht met grote shiitakes in een dikke saus. Geïnspireerd op het gerecht kip met Chinese champignons ging ik aan de slag met de oesterzwammen, shiitakes, kastanjechampignons en bundelzwammen. Dit gerecht staat in 20 minuten op tafel en is om te smullen. Lekker met rijst of Chinese Chow Mein. Hier het makkelijk recept van de Kip met paddenstoelen in Chinese oestersaus.

5. Lasagne met paddenstoelen
Lasagne is een klassiek Italiaans comfort food dat wereldwijd geliefd is. We kennen het vaak met gehakt en tomatensaus, maar ook vegetarisch kun je er van alles mee. Dit keer maakte ik een herfstlasagne met paddenstoelen. In deze vegetarische lasagne gebruikte ik kastanjechampignons, witte champignons en oesterzwammen. De combinatie van tomaat, Italiaanse kruiden, veel knoflook en paddenstoelen maakt een rijke, smaakvolle saus. Ik raspte er pecorino door en smullen maar. Hier het makkelijke recept van de lasagne met paddenstoelen.

6. Gevulde portobello met geitenkaas en pijnboompitten
Een mooi gerechtje is dit hè. De combinatie van portobello met geitenkaas zie je steeds vaker voorkomen als vegetarisch voorgerecht, bij de lunch of bij shared dining. Vaak afgemaakt met walnootjes, maar ik koos voor pijnboompitten en een scheutje honing. Even in de oven en smullen maar. Hier het recept voor de gevulde portobello met geitenkaas en pijnboompitten.

7. Pasta Funghi met Pecorino
Dit is een heerlijke vegetarische maaltijd wat zo op tafel staat. Funghi, ook wel paddenstoelen, vullen het pastagerecht goed en zijn ook nog eens heel smaakvol. Ik vulde de pasta met kastanjechampignons en gewone champignons, maar cantharellen, porcini (eekhoorntjesbrood) en/of oesterzwammen passen hier ook goed bij. Bak de paddenstoelen in olie en kruiden en roer daarna de pasta erdoor. Maak je gerecht met truffelolie en geraspte pecorino erop. Hier het recept van de Pasta funghi met Pecorino.

8. Champignon ragout met tijm
Een heerlijke romige ragout met kastanjechampignons en witte champignons. Ragout is heel makkelijk om zelf te maken en oh zo lekker! Je maar een roux van plantaardige boter, bloem en bouillon en roeren maar. Champignons bakken en doorheen roeren. Lekker met verse tijm erdoor. Ragout is lekker in een bladerdeegbakje, deze kun je ook makkelijk zelf maken met plantaardige bladerdeeg in een cupcakevorm. champignon ragout met tijm is ook lekker op een stokbroodje of als vulling voor een kroket. Je kunt ook zelf bitterballen maken van ragout, kijk hier voor het recept van oesterzwam bitterballen. Hier het makkelijke recept van de champignon ragout met tijm.

9. Flammkuchen met paddenstoelen en truffel
Deze flammkuchen is een lekkere en makkelijke maaltijd voor een zomerse dag, snelle hap of als hapje voor een feestje. Ik vind Flammkuchen lekker en ideaal, want doordat de bodem zo dun is, is het minder machtig als een pizza. Een pizzadeeg is gist verwerkt en in flammkuchen niet. Flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas. Ik maakte dit keer een flammkuchen met tomatensaus, verschillende paddenstoelen, geraspte vegankaas en truffelolie. Ik had in een half uur eten op tafel en zat ervan te smullen, helemaal vegan. Hier het makkelijk recept van de Flammkuchen met paddenstoelen en truffel.

10. Bloemkoolsoep met gemengde paddenstoel en truffelolie
Een herfstige seizoenssoep met gemengde paddenstoelen, oer-Hollandse bloemkool en een Italiaans accent met truffelolie. Dit klinkt zalig toch? Je roostert de bloemkool in de oven. Dit geeft een lekkere, bijna rokerige smaak aan de soep. De soep is helemaal vegan en (plantaardige) room is bij deze soep echt niet nodig. Deze soep is al dik en romig door de bloemkool. Het is makkelijk te maken en ideaal als voorgerecht of lekkere koolhydraatarme lunch. Hier het makkelijke recept van de Bloemkoolsoep met gemengde paddenstoel en truffelolie.











