Vegetarische Oesterzwam bitterballen

Vegetarische bitterballen van oesterzwam, ken je dat al? Ik at het vorig op The Christmas Fair in Den Haag en was op slag verliefd. Wat is dat lekker zeg. En.. eindelijk een bitterbal zonder roomboter of slagroom. Toen ik laatst van een blok substraat kreeg waar de Koningsoesterzwam van Oakfield champignons opgroeide, wist ik gelijk wat ik ermee ging maken. Vegetarische bitterballen van oesterzwam natuurlijk. Eén ding, ik had nog nooit bitterballen gemaakt en wist dat het nog best moeilijk is. Maar.. gewoon proberen toch? Het was ff veel werk, want ik wilde er gelijk 50 maken. Het resultaat? Echt een heerlijke crispy bitterbal met een romige vulling met een goede bite van de oesterzwammen. Wat een goede snack! Eén voordeel, je bent even bezig, maar dan heb je een goede voorraad in je vriezer. Dit ga ik zeker vaker maken! Hier het recept van de Vegetarische Oesterzwam bitterballen.

Vegetarische Oesterzwam bitterballen

Voor 25 bitterballen

Ingrediënten 

250 gr oesterzwammen
1 grote ui 
3 tenen knoflook
400 ml groentebouillon (van een bouillonblokje 
60 gr bloem
60 gr plantaardige margarine  
Verse krulpeterselie 
1 el zonnebloemolie
Zout
Zwarte peper 
2 eieren
Paneermeel
Bloem

Bereiding Vegetarische Oesterzwam bitterballen

Maak de ragout. De ingrediënten staan hierboven, maar klik hier voor het bereiding van de ragout met oesterzwammen.

Laat de ragout afkoelen. Eerst op kamertemperatuur en vervolgens een uur in de vriezer te stoppen. Niet langer, want je wilt niet dat het bevriest.

Klop het ei los en leg in een diep bord. Pak een plat bord en leg hier een flink wat bloem in. Vervolgens neem je een plat bord waar je de paneermeel op legt. 

Schenk in een klein bakje wat zonnebloemolie. Vet je handen hiermee in. Pak de hoeveelheid van een eetlepel, net iets minder, en rol hier een bal van. Rol de bitterbal vervolgens door de bloem, daarna door het ei en vervolgens door de paneermeel.
Rol de bitterbal nogmaals door de bloem en paneermeel. Door het dubbel paneren gaan de bitterballen minder snel open tijdens het bakken. Leg de bitterbal op een grote plak of bak met een bakpapiertje erin. Herhaal dit. 

Je kunt de Vegetarische Oesterzwam bitterballen gelijk frituren en op eten. Wil je de bitterballen bewaren? Pak een plat bakje en doe hier een beetje bloem in. Leg de bitterballen in het bakje naast elkaar. Stapel het niet op, want de bitterbal is nog niet hard. Zorg ervoor dat je één laag hebt in het bakje. Na 1 dag in de vriezer kun je bitterballen wel bij elkaar voegen.

Klik hier voor meer vegetarische hapjes.

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links