Indische garnalen sambal – Sambal boeboek kering

Indische garnalen sambal, of ook wel Sambal boeboek kering. Dit is een pittige homemade sambal van gedroogde gemalen garnalen. Ik eet al jaren de Surinaamse garnalen sambal, die lijkt hier heel erg op. Het verschil zit in de bepaalde kruiden en soort peper. Voor deze Indische garnalen sambal voeg je voor de smaak Spice it Trassie, limoenblaadjes, gember en Spice It Fairtrade Sambal Oelek toe. Het lijkt moeilijk, maar het is echt zo gemaakt. Maal de garnalen met de hand in de vijzel of maal het in een kleine hakmolen of chopper. De garnalen sambal kun je in een afgesloten pot of bak een week in de koelkast bewaren. De sambal is heerlijk op nasi, bami of met witte rijst. Hier het makkelijke recept. 

IngrediΓ«nten

100 gr gedroogde garnalen
4 tenen knoflook
3 limoenblaadjes
2 el Spice It Fairtrade Sambal Oelek
1,5 tl Trassie
1 tl gemberpoeder en 1 tl kristalsuiker
1 tl Ketjap Manis
2 el zonnebloemolie

Bereiding Indische garnalen sambal

Spoel de gedroogde garnalen en laat vervolgens minimaal 15 minuten in een laag water weken. Giet het daarna af in een zeef.

Pak een vijzel of chopper en meng de knoflook,Spice It trassie, gemberpoeder en suiker met elkaar. Voeg vervolgens de Spice It Fairtrade Sambal Oelek toe en maal nogmaals. Zorg ervoor dat je het niet te fijn maalt. De sambal is lekkerder met grove stukken garnaal.

Daarna pak je een wok en schenk je hier de zonnebloemolie in. Als de olie heet is bak je het mengsel van gedroogde garnalen met kruiden en Sambal Oelek mee. op een middelhoog vuurtje Scheur de limoenblaadjes en roer mee. Schenk de Ketjap Manis erover er roer nog een paar minuten door. De sambal is warm en koud lekker!

Indische garnalen sambal