8x Handige tips voor een stedentrip

Handige tips voor een stedentrip, want wie op stedentrip gaat, moet meestal zo efficiënt mogelijk te werk gaan. Een stedentrip boek je vaak niet voor 3 weken, maar voor een lang weekend of een week. En in deze korte tijd wil je zoveel mogelijk van de stad zien, lekker eten, makkelijk verplaatsen etc. Ik ga graag op citytrips. Afgelopen jaren bezocht ik Milaan, Valencia, Sevilla, Malaga, het Baskenland, Praag en Gent. Van elke reis leer ik weer wat praktische tips, die ik meeneem naar mijn volgende citytrip.

Natuurlijk beleeft iedereen zijn stedentrip op een andere manier en houden we niet allemaal van hetzelfde. Zo ben ik gek op slapen in appartementen i.p.v. hotels, omdat dit mij meer vrijheid geeft. Ik reis met alleen handbagage en heb een trolley uitgezocht die met elke vliegmaatschappij mee mag als handbagage en vul ik deze met cosmeticamini’s, zodat ik zo licht mogelijk reis. Ik plan van te voren wat ik wil zien, koop sommige toegangsbewijzen al van te voren en doe verder alles met het ov. Ik begin een citytrip vaak met een (Nederlandse) fietstour of stadswandeling, zodat ik direct door heb hoe de stad in elkaar zit. Al deze tips en nog veel meer heb ik voor je verzameld in dit artikel.

Handige tips voor een stedentrip

Appartementen

Ik slaap tijdens een stedentrip het liefst in een appartement. Het voordeel van een appartement is dat met meerdere vakantiemaatjes wel je eigen kamer hebt, maar toch bij elkaar in huis zit. Je kunt gemakkelijk en betrouwbaar een appartement zoeken en boeking via bijvoorbeeld Booking.com en AirBNB. Deze sites fungeren als tussenpersoon met betalingen en regels, maar je communiceert wel rechtstreeks met de eigenaren van het appartement. Via de zoekfuncties kun je jouw voorkeuren opgeven, bijvoorbeeld dicht bij het centrum, met balkon, met airco… noem maar op.

ALTIJD ALERT

Het leuke in een appartement is je vaak een eigen keuken hebt. Ik vind het heerlijk om in de lokale supermarkt, markt of bakkertje in de buurt mijn boodschappen te kopen voor een lekker ontbijtje of borrel op het balkon. Een appartement geeft mij meer vrijheid.

Eten in Sevilla

Trolley op handbagageformaat

Wil je graag licht reizen? Kies dan voor een trolley op op handbagageformaat. Ik reis het liefst met een trolley. Je kunt je makkelijk verplaatsen en je hoeft niet te wachten bij de bagageband. Kies voor een trolley die bij elke vliegmaatschappij mee mag. Op Coolblue.nl kun je zien welke koffers voor welke maatschappij geschikt zijn.

Je hoeft voor een stedentrip vaak niet zoveel mee te nemen. Een paar kledingstukken, twee paar schoenen en je cosmetica en gaan.

Handige spullen om mee te nemen

Als je reist met alleen handbagage, kun je geen grote flessen cosmetica meenemen. Dat is op zich juist goed, want je hebt toch niet veel nodig voor die paar dagen. Koop mini’s bij de drogist, of vul kleine reisflesjes met je eigen producten. Die mini’s kun je aan het eind van de vakantie (als ze op zijn) weggooien, zodat je meer ruimte en gewicht over hebt om lekker te shoppen. Een klein flesje handwasmiddel is ook ideaal om mee te nemen. Zo kun je tijdens je reis makkelijk een klein wasje doen. Verder vind ik het ook altijd handig om een setje pleisters mee te nemen, je weet maar nooit wanneer je verwond raakt. Een linnen boodschappentas is makkelijk op te vouwen en zo heb je altijd een tas bij je.

Veel appartementen hebben geen (goede) wijnopener. Vooral in Spanje en Italië verkopen ze voornamelijk wijn met kurk, handig als je je eigen wijnopener bij je hebt.

Verder neem ik ook in plaats van een groot badlaken een hamamdoek mee. Deze is klein op te vouwen en kun je gebruiken voor op het strand of in het park.

Handige tips voor een stedentrip

Een goede powerbank

Ik kan niet meer zonder een goede powerbank waar ik mijn telefoon minimaal één keer volledig mee op kan laden. Je batterij gaat sneller leeg als je veel gebruikt maakt van Google Maps. Ook als je lang op de airport bent, doordat bijvoorbeeld je vlucht is vertraagd, is het handig als je jouw telefoon gemakkelijk kunt opladen.

Auto huren

Wil je naast OV toch gebruik maken van een huurauto op vakantie, boek deze van te voren in Nederland. Je kunt bij sunnycars.nl gemakkelijk een auto op jouw bestemming boeken. Het voordeel hiervan is dat Sunnycars als tussenpartij fungeert én je bent direct verzekerd. Sluit dus geen losse verzekering hiervoor af.

Handige tips voor een stedentrip

Planning

Het is handig om vooraf een planning te maken van de bezienswaardigheden, restaurants en andere dingen die je wilt zien. Van te voren kun je goed inlezen door diverse reisblogs. Het voordeel van reisblogs is dat deze vaak persoonlijk zijn en niet (volledig) gesponsord. Er zijn ook zoveel reisblogs, dat je elke keer weer iets nieuws leest.

Handige tips voor een stedentrip

Omdat je er maar een paar dagen bent is het handig om een grove planning te maken. Dit kan ideaal met de Hip en hot reisplanner. Dit grote blok kun je invullen per week en als je op reis gaat, trek je zo het blad eraf om op te vouwen en mee te nemen. Handig hè.

Google Translate

Naast Google Maps is Google Translate-app mijn grote vriend op reis. Niet in alle steden zijn de menukaarten in het Engels verkrijgbaar. Of je wilt iets in de supermarkt kopen en de ingrediënten lezen. Google Translate heeft een ideale functie. Je kunt i.p.v. typen ook de camerafunctie in de app gebruiken. Plaats je camera boven de tekst en de ingrediënten worden in het Nederlands getoond op je scherm.

Rondleiding door de stad

Begin je citytrip met een wandeltour of fietstour. Ik plan deze vaak in op de eerste dag van de reis, zodat je door hebt hoe de stad in elkaar zit. Daarnaast kom je met deze tours vaak ook langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, ideaal, want die kun je zo afvinken of ervoor kiezen een keer rustig terug te komen.

De Bajabikes fietstour is hier perfect voor. Je kunt deze vooraf boeken met Nederlandse gids. Je fiets in 2 a 3 uur de stad door op een rustig tempo en praat met een local.

Ga jij liever wandelen? Je kunt via freewalkingtour, (gratis) wandeltours boeken in de stad. Je geeft aan het eind van de wandeling een vrijwillige bijdrage aan de gids. Deze is vaak wel alleen in het Engels te boeken.

Handige tips voor een stedentrip

Heb jij na deze tips zin gekregen in een leuke stedentrip? Lees hier een aantal reisartikelen voor mij voor nog meer inspiratie.