Eten in Gent

Eten in Gent, want dat is wat je in deze gezellige Vlaamse stad wel kan. Gent, de studentenstad van Vlaanderen. Deze stad staat bekend om de gezellige pleinen met terrassen, mooie kerken en gebouwen, de burcht Gravensteen midden in het centrum, boottochtjes en ook lekker eten. In twee uur rijden vanaf Den Haag zit je in deze mooie stad. Ik ben in veel steden in België geweest en Gent is toch wel mijn favoriete stad! Een romantisch weekendje met je geliefde, een gezellig weekend met vrienden of familie, in Gent vermaak je je wel.

Eten in GentWandelend door de mooie winkelstraten en langs het water, een Luikse of Brusselse wafel tussendoor eten en snoepen van de Gentse neuzen. Plof daarna op één van de volle en gezellige terrassen met een (Belgische) speciaalbiertje zoals de Gentse Strop, Gentse Grut of een ander lekker drankje neer. Je kunt zelfs een rondleiding bij de Gentse Grut bezoeken. Daarna heerlijk dineren in Oudburg, dé multiculturele culinaire straat van Gent, waar allerlei wereldse restaurants zitten of liever op één van de pleinen genieten van een mosselpannetje, Scampi Diabolique of stoofvlees met friet. In dit artikel vertel ik je alles over eten en drinken in Gent

Eten in Gent
DINEREN MET UITZICHT OP GRAVENSTEEN

Luikse wafels en Brusselse wafels

België staat bekend om lekkere en ambachtelijke wafels. Er zijn twee verschillende wafels te koop. Sommige bij verschillende tentjes, of soms beide bij één tent. De Luikse en de Brusselse wafels. De Brusselse wafel is rechthoekig, zacht, luchtig en is bestrooid met poedersuiker.

Eten in Gent

De Luikse wafel is veel dikker, wat ronder en er zitten suikerkorrels in. Beide wafels zijn lekker met Nutella, chocoladesaus, slagroom, aardbeien of ijs. Een must-eat voor je trip naar Gent. Helaas zijn de wafels (nog) niet koemelkvrij te koop, dus ik sla deze toch even over. 

Speciaalbiertjes

Gent is een echte studentenstad en waar zijn studenten gek op? Bier! Op de grote pleinen als de Korenmarkt en de Vrijdagsmarkt en in andere zijstraatjes in het centrum vind je verschillende (bier)cafés waar je een enorme keus hebt u speciaalbiertjes. Een Gentse Grut, Gentse strop of een buitenlandse IPA, wat je maar wilt. Je kunt een korte rondleiding boeken bij de Gentse Grut. Hier is een kleine brouwerij nagebouwd en krijg je wat info over de historie, daarna sluit je af met een paar biertjes.

Gentse neuzen

Gentse neuzen, of ook wel neuzeke, tsoepke of tjoeke genoemd, zijn kegelvormige Vlaamse snoepjes. De snoepjes zijn van buiten hard en van binnen zoet en vloeibaar en heel zoet. De snoepjes zijn alleen in België te koop en kun je bij diverse snoepwinkels kopen, maar ook op verschillende karretjes in de stad. De Gentse neuzen zijn in verschillende kleuren te koop. Deze snoepjes zijn wel zonder melk en lactose.

Eten in Gent

Vlaamse gerechten

In Gent kun je goed genieten van echt bourgondische Vlaamse gerechten. Overal worden lekkere mosselpannetjes aangeboden, op de klassieke manier of met Thaise curry. Ik als echte mosselliefhebber neem er altijd eentjes tijdens mijn bezoek. Wist je dat de mosselen die ze in Gent serveren uit het Hollandse Zeeland komen? Lees hier meer over Zeeuwse mosselen. Op de Korenmarkt, Vrijdagmarkt of bij de wat chique restaurants tegenover Gravensteen kun je hier heerlijk van genieten met mooi uitzicht.

Eten in Gent

Scampi Diabolique is ook een typisch Vlaams gerecht. Garnalen in een romige, licht pittige tomatensaus,vaak geserveerd met brood of friet. Ik had nooit eerder van het gerecht gehoord, maar ben er wel fan van. Zie hier het recept voor Scampi Diabolique.

Eten in Gent

Ook echt Bourgondisch en niet te missen in eten in Gent is stoofvlees met Vlaamse friet. Wel van rundvlees, dus ik sloeg over. Mijn reisgenootjes zaten hier wel van te smullen.

Eten in Gent

Holy Food Market

De Holy Food Market is een grote foodhall in het centrum van Gent in de gotische 16e-eeuwse Baudelokapel. Overdag zijn er meer dan een dozijn kraampjes met etenswaren uit Maleisië, Japan, Italië en India en lokale Franse en Belgische specialiteiten op de markt te vinden. ‘s Nachts verandert de eetzaal in een nachtclub. Wij smulde hier van lekkere Spaanse paella, gebakken vis en een lekker wijntje erbij.

Eten in Gent

Oudburg, de wereldse culinaire straat van Gent

Wil je liever werelds eten? Op Oudburg vind je een rijk aanbod aan diverse multiculturele restaurants. Chinees, Grieks, Indiaas, Turks, Japans en Vlaams, allemaal bij elkaar. Deze straat zit aan het centrum. Tijdens mijn eerste bezoek aan Gent in 2018 at ik hier heerlijk Turks bij restaurant Ankara. Op tafel hadden we een heerlijke lamsstoof, maar ook een pittige Scampi Diabolique. 

Eten in Gent

Zoals je leest hoef je voor een leuke culinaire reis niet ver te rijden vanaf Nederland. Gent is een super gezellige stad om een lekker te eten, te drinken en te ontspannen.

Eten in Gent

Klik hier voor meer artikelen over Eten op reis.