Eten in Praag

Praag is een fantastische stad! Wat heb ik daar genoten. Een historische stad met mooie architectuur, fijne sfeer, vriendelijke mensen en natuurlijk heerlijk eten. Ik was half juni voor 5 dagen in Praag. Even een break, net wat langer dan een weekendje weg. Half juni is de perfecte periode om naar Tsjechië te gaan. In de maanden juli en augustus kan het namelijk al vrij heet worden.
Voor mijn vertrek zocht ik natuurlijk al het één en ander op over de eetcultuur in Praag. Het viel mij vooral op dat iedereen het als eerst over het vlees en bier heeft. Bier is niet te missen en ook nog eens heel lekker en goedkoop. Voor €1,- euro heb je een halve liter. Het viel mij op dat er in Tsjechië veel Italiaanse culinaire invloeden terug te vinden zijn. Ik heb echt heerlijk gegeten in Praag! Een diversiteit van vlees en visgerechten en daarnaast ook heerlijke Tsjechische wijnen gedronken. Hier een aantal hoogtepunten;
Trdelnik
De Trdelnik is niet te missen in Praag. Rondom alle toeristische plekken en in het centrum kan je een verse Trdelnik halen. Trdelnik is een traditionele zoetigheid wat je veel ziet in Tsjechië, Hongarije en Slowakije. Het deeg wordt op een soort barbecue gaar gemaakt. In Hongarije zie je het vaker blanco met suiker en kaneel op het deeg. In Tsjechië wordt dit gevuld met ijs. Je kan zelf de topping kiezen, zoals chocoladesaus, kokosrasp, witte chocoladesaus, nootjes noem maar op. Mijn vriend is een echte zoetekauw en moest en zou dit eten. Hier zie je het resultaat! Dit moet je geproefd hebben.
Klassiek Tsjechisch eten – Geroosterd eend met rode kool
Dit is een klassiek gerecht uit de Tsjechische keuken. De eend wordt langzaam gebraden in de oven, waardoor het niet vet is. De eendenbout wordt geserveerd met rode kool, een vleesjus en brooddumplings. Brooddumplings staat voor gestoomd wit brood. Ik was heel benieuwd naar dit gerecht, dus bestellen maar! Wat was dit verrassend lekker. De eend was goed gekruid en had een krokant korstje met daaronder vlees dat erg leek op pulled chicken. Ik had het niet verwacht, maar de gekookte rode kool met de eend was een heerlijke combinatie. De brooddumplings vond ik zelf niet zo lekker, maar ik had zoveel eend, dat ik het niet miste. Als ik weer in Praag ben, ga ik dit gerecht zeker weer bestellen.
Vis in Praag- Gebakken snoekbaars
Al heeft de Tsjechische keuken voornamelijk vlees, een visje kun je er zeker ook wel vinden. Je vindt hier vooral forel, snoekbaars en zalm. Ik ben de eerste dag voor een snoekbaars gegaan. Dit was bij een Italiaans restaurant dat gerund werd door Tsjechen. ets wat je goed moet onthouden in Tsjechië, is dat wat er op de menukaart staat, ook is wat je daadwerkelijk krijgt. Staat er snoekbaars met groente, dan krijg je er ook geen aardappeltjes, rijst of iets bij. Je kunt dit natuurlijk er wel apart bij bestellen. Ik had als side-dish nog gemarineerde champignons bij bijbesteld. De snoekbaars was smaakvol en lekker knapperig gekruid en gebakken in een zoutkorstje, met wat gebakken uien en verse kruiden bovenop. Een lekkere, maar vooral lichte maaltijd. De champignons paste er goed bij, deze waren gekruid met flink wat zout en knoflook.. Het eten in Tsjechië is overigens wel een stuk zouter dan wat ik thuis zelf kook.
Wine Food.. the Italians
Buiten het centrum en het toeristische gebied, heb je een Italiaanse Wine Food Market. Deze is niet heel bekend bij toeristen, maar als foodlover zeker de moeite waard om heen te gaan.
Het is niet heel groot, maar je kan hier heerlijk eten. De market bestaat uit een winkel met allemaal Italiaanse producten zoals pasta, truffel, olijfolies, maar ook verse kazen en olijven. Na de winkel bevind je je in een grote hal met een bar waar je kunt eten. Je kunt er van de kaart bestellen of met 2 personen verse vis uitkiezen. Wij zijn voor a la carte gegaan en mijn keuze viel direct op de calamari met een verse tomatensaus. Ik kreeg een combinatie van octopus en inktvisringen met een dikke tomatensaus met wat kappertjes, olijven en ciabatta. Mijn vriend is voor een pizza met pesto, snijbonen en gorgonzola gegaan. Het eten was erg lekker! Je kan er ook voor kiezen om buiten te zitten, dat is wel echt een aanrader als het zo warm is.
Lunchen in de Joodse Wijk
De Joodse wijk is nogal druk en toeristisch, totdat je wat verder loopt richting het Joods museum. Hier zie je nette straten met restaurantjes aan de straat. Wij kozen voor Chez Marcel. Hier kun je naast warme gerechten, ook gewoon broodjes bestellen. Op veel plekken in Praag kom je zelfgemaakte Ice Tea op het menu tegen. De Ice Tea is gemaakt met fruit, verse kruiden en uiteraard suiker. Verrassend genoeg zijn de drankjes niet mierzoet en erg lekker. Ik houd van warm eten tijdens de lunch, dus mijn keuze viel op lamsmerguez met salade en friet. De lamsmerguez was echt heerlijk gekruid en niet te droog gebakken. YUM! Mijn vriend voelde meer voor een broodje brie met balsamicoazijn. Ook geen slechte keus.
Bierbrouwerij, hotel en restaurant – U Medvidku
De laatste maaltijd in Praag heb ik gegeten bij U Medvidku, een bierbrouwerij, hotel en restaurant in één. Dit bevindt zich in het Oude Centrum. Het restaurant is enorm, met meerdere kamers en het ruikt er binnen erg sterk naar bier. Achterin hebben ze ook een tuin waar je lekker buiten kan zitten. De menukaart bestond uit Tsjechische en Italiaanse gerechten. Ik koos voor de eendenborstfilet met sinaasappelsaus, geserveerd met aardappelschijfjes. De eend was rosé gebakken en de sinaasappelsaus past echt perfect bij de eend en de aardappelschijfjes. Mijn vriend koos voor zalmfilet met pesto, waar ook de aardappelschijfjes bij zaten. De zalmfilet was goed gebakken en gelukkig niet te droog. Bovenop de zalmfilet was een laagje zelfgemaakte pesto. Dit maakte het gerecht echt af. Wij hebben beide enorm gesmuld van het eten.
Al met al merk je wel dat ik van het eten in Praag enorm heb genoten. Wat een nieuwe smaken, mooie traditionele gerechten en goede combinaties. Een echte aanrader om heen te gaan!!
Suzanne
Wat leuk die Trdelnik ken ik nog van toen ik eens in tsjechie was! Die was niet gevuld, maar wel lekker! Volgens mij heb je het heel leuk gehad zo te lezen 🙂
Priya
Hi Suzanne, ja klopt, de Trdelnik is daar niet missen! Ik heb het er zeker leuk gehad. Bedankt voor de leuke reactie!