Marokkaanse groenteschotel met kipgehaktballetjes en couscous

Dit gerecht, kipgehaktballetjes groenteschotel met couscous,  is één van mijn favorieten. Een rijke groenteschotel met tomatensaus, gevuld met kipgehaktballetjes. Heerlijk met Oosterse kruiden als kurkuma, komijn en de verse koriander. Ik heb mijn favorieten groenten erin gebruikt, zoals courgette, aubergine, paprika en champignons, maar ook hier kan je in spelen. Doe erin wat je wilt, hoe meer groenten, hoe voller je schotel is.
Het is een wat bewerkelijker recept, omdat ik het zelf lekker vind de gehaktballetjes zelf te maken. Je kan natuurlijk ook voor kant- en- klare balletjes kiezen, dan ben je een stuk sneller klaar. 

Ingrediënten:

300 gram kipgehakt
200 gram couscous
2 tl gehaktkruiden
1/2 courgette
1/2 aubergine
1/2 bakje champignons
1 rode paprika
2 grote uien
3 tenen knoflook
1 tl gemalen kurkuma
1 tl gemalen komijn
1 tl ras-el-hanout
1 bouillonblokje
1 pak gezeefde tomaten
4 el olijfolie
1 bosje koriander

Bereiding:

Hak één ui heel fijn. Meng dit en de gehaktkruiden door het gehakt en draai van het gehakt kleine balletjes. Pak een grote wok of braadpan en bak in 2 el olijfolie de balletjes bruin. Haal de gehaktballetjes uit de pan, maar laat het vet in de pan.

Snijd de tweede in kwarten en dan in dunne ringen. Verwarm het olie uit de pan nogmaals en gooi de uien erbij. Pel de knoflook en pers dit boven de pan uit. Snijd de courgette en aubergine in kwarten en snijd deze daarna in niet te dunne plakjes. Gooi dit bij de uien en knoflook. Snijd de paprika in grote blokken en de champignons in plakjes. Deze mogen er ook bij.

Strooi de kurkuma, komijn, ras-el-hanout erover en verkruimel het bouillonblokje erboven. Roer de gezeefde tomaten erdoor. Als er een dikke saus onstaat, roer je de balletjes er voorzichtig door. Laat dit even op een zacht vuurtje staan.

Laat de couscous met 200 ml kokend water in een gesloten bak wellen. Roer na 2 minuten erdoor. Gebruik wat olijfolie om het los te krijgen.

Serveer de kipballetjes met groenteschotel in een grote schaal. Strooi wat verse koriander hier over.