Empanada met tonijn

Empanada met tonijn, hier eet ik mij in Spanje altijd helemaal rond mee. Hoe lekker om als lunch of tussendoortje een verse zelfgemaakte empanadas bij de bakker te halen. Empanadas zijn hartige pasteitjes gevuld met tonijn, gehakt of spinazie met tomaten. Oh zo lekker! Voor een euro heb je al een lekkere empanada. Lekker als hapje, lunch of bij de tapasplank. Empanada vind je in een klein formaat, of zelf grote quicheformaten.

Empanadas komt oorspronkelijk uit Spanje en Portugal. Empanada komt van het woord empanar, wat letterlijk inpakken of inwikkelen betekent. Gevuld met van alles en bereid in de oven. Deze snack is meegenomen naar Zuid-Amerika, waar deze ook vaak gefrituurd wordt. Daar is ook de Arepa van afgeleid, een soort gefrituurde empanada van maismeel.

Na mijn reizen naar Spanje was ik toch nieuwgierig naar het zelf maken van Empanadas. Empanadas zijn heel makkelijk zelf te maken met bladerdeeg of hartige taartdeeg. Je kunt natuurlijk ook het deeg zelf maken, maar je hebt tegenwoordig zulke fijne kant-en-klaar degen. Het bespaart veel tijd! Ik vulde de empanadas met een mengsel van tonijn en tomaat. De empanadas waren net zo lekker als in Spanje, wat fijn! Met dit recept heb je er gelijk tussen 15 a 20 stuks.

IngrediΓ«nten

2 rollen hartige taartdeeg
1 ui
1 teen knoflook
2 rode paprika’s
3 tomaten
200 gr tonijn op water
3 el tomatenpuree
1 tl paprikapoeder
1 tl cayennepeper
2 tl gedroogde oregano
2 eieren
1 el olijfolie
Zout

Bereiding Empanada met tonijn

Hak de ui en knoflook fijn. Snijd de paprika vervolgens in kleine blokjes en leg apart.
De tomaten snijd je doormidden, verwijder het vruchtvlees en snijd de rest in kleine blokjes.

Pak een wok of hapjespan en schenk hier de olijfolie in. Bak de uien en knoflook hier tot ze glazig zijn. Vervolgens voeg je de paprika toe en bak een paar minuten mee. Daarna voeg je tomaten toe en sluit je de pan met een deksel. 

Ondertussen open je het blik tonijn en laat het water eruit lekken. Na tien minuten voeg je tomatenpuree, paprikapoeder en oregano toe en roer door. Als laatst voeg je de tonijn toe. Voeg naar smaak zout toe.

Leg de vulling apart en laat afkoelen.

Na het afkoelen verwarm je de oven voor op 180 graden. Pak twee roosters en leg hier een bakpapier op.

Rol een rol hartige taartdeeg uit. Pak een rond kommetje en druk de ronde vorm uit in het deeg. Ga met een mes erlangs. Herhaal dit tot je zoveel mogelijk rondjes eruit kunt halen. 

Vul de helft van het rondje met het tonijnmengsel en sluit de empanada. Druk met de tanden van een kleine vork de empanadas. Verdeel de empanadas op het rooster.

Vervolgens pak je een klein kommetje en breek je de eieren erin. Kluts los met een vork. Smeer met een kwastje de bovenkant van de empanadas in. 

Bak de empanadas ongeveer 20 minuten.

Empanada met tonijn

Klik hier voor meer recepten van hapjes