Gegratineerde gnocchi uit de oven

Gegratineerde gnocchi uit de oven, een grote vegetarische ovenschotel. Gnocchi, je kent het wel. De kleine ovale balletjes gevuld met gekookte aardappel en een laag bloem. Zoals ze in Italië zeggen, gnocchi di patata. Gnocchi kun je op verschillende manieren bereiden, koken, bakken of zoals hier in de oven. De kunst om gnocchi lekker te maken is ervoor te zorgen dat de balletjes niet te zacht wordt. Gnocchi kun je gewoon in de supermarkt bij de pasta afdeling kopen. Toch zie je gnocchi niet vaak voorbij komen. Ook in niet alle Italiaanse restaurants staat het op de kaart.  Ik at het zelf pas op mijn 30e voor het eerst. Ik maakte toen gnocchi met zongedroogde tomatensaus

Nu koos ik voor een recept uit de oven. Ik maakte een dikke tomatensaus met courgette en paprika’s erin. Een berg geraspte kaas erop en gratineren maar. Dit gerecht is zelfs helemaal vegan en dus koemelkvrij te maken met vegankaas. Het recept is een half uur klaar, ideaal toch. Heerlijk om zo’n volle ovenschaal uit de oven te halen met de gesmolten kaas erop. Yum, ik heb gesmuld. De vegankaas smolt goed, daar was ik ook blij om. Wil jij dit ook maken? Lees verder voor het recept. 

Voor 4 personen

Ingrediënten

400 gram gnocchi
1 courgette
2 paprika’s
1 ui
3 tenen knoflook
500 ml passata 
2 tl gedroogde Italiaanse kruiden1 groente bouillonblok
3 el olijfolie
100 gr geraspte (vegan)kaas

Bereiding Gegratineerde gnocchi uit de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Snijd de ui door de helft en daarna in dunne halve ringen. Pel de knoflook en snijd fijn of pers zometeen in de pan fijn met een knoflookpers. 

Was en snijd de courgettes en paprika in kleine blokjes. 

Pak een wok of hapjespan en schenk hier de olijfolie in. Als de olie heet is, bak je uien en knoflook hierin tot de uien glazig zijn. Bak de gnocchi voorzichtig mee, zodat de gnocchi rondom bruin wordt.  

Voeg de blokjes courgette en paprika toe en bak mee op een middelhoog vuurtje. Roer niet te veel, zodat de gnocchi niet kapot gaat. Na een paar minuten voeg je de passata toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer de Italiaanse gedroogde kruiden erdoor. 

Pak een grote ovenschaal en schep de gehele inhoud van de pan in de schaal. Strooi de geraspte (vegan)kaas erover. Plaats de ovenschaal in het midden van oven en bak 12 minuten. 

Gegratineerde gnocchi uit de oven

Klik hier voor meer pasta recepten