Chinese kool stamppot met gebakken uitjes

Chinese kool stamppot met gebakken uitjes. Dit is even wat anders als de klassieke stamppot gerechten die we al jaren kennen. Begrijp mij niet verkeerd, een andijviestamppot of hutspot kan ik net zo van genieten. Maar de afgelopen jaren heb ik ook flink geexperimenteerd met stamppot, zoals Broccoli stamppot met zalm, maar ook Paksoi stamppot met teriyaki gehaktballetjes of Paksoi stamppot met hoisin kip, Rucola stamppot met merguez, noem maar op. Allemaal rijk van smaak en zo makkelijk te maken. 

Bij dit recept stampte ik Chinese kool door de piepers. Chinese kool is normaal lekker om te wokken en om deze groente niet te sompig te laten worden, kook je deze gesneden maar 5 minuten mee als de aardappelen gaar zijn. Goed laten uitlekken, stampen en roer er een scheutje kokosmelk door. Lekker een (kip)rookworst en jusje erbij. Wil je geen vlees erbij? Deze stamppot kan ook heerlijk met een visje of vegaburger. Om een crispy bite aan het gerecht te geven strooide ik gebakken uitjes over de jus. Hier lees je het makkelijk recept. 

Voor 4 personen

Ingrediรซnten

800 gram aardappelen 
1 Chinese kool
Een scheutje kokosmelk
2 (kip)rookworsten
1 groentebouillonblokje 
Een handje gebakken uitjes
1 pakje juskruiden

Wil je zelf jus maken:
300 ml groentebouillon
1 el plantaardige boter
1 el bloem

Bereiding Chinese kool stamppot met gebakken uitjes

Was en schil de aardappelen. Kook de aardappelen in ruim water tot ze gaar zijn. Voeg een bouillonblokje toe.

Snijd de chinese kool in smalle reepjes. Spoel deze om in een vergiet en laat goed uitlekken. Als de aardappelen bijna gaar zijn, leg je de Chinese kool bovenop de aardappelen en laat maximaal 5 minuten mee koken. 

Giet het water af en vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappelen met de Chinese kool. Roer er een scheutje kokosmelk door. Daarna leg je de deksel op de pan zodat de stamppot niet afkoelt. 

Maak de jus volgens de verpakking. Een tip, je krijgt ook dikke jus zonder boter toe te voegen aan het zakje, zo is het wat slanker. 

Voor de eigen jus schep je de plantaardige boter en bloem in een klein steelpannetje. Roer dit met de garde tot je een roux hebt. Voeg 300 ml bouillon toe per lepel toe toe je de gewenste dikte hebt. 

Ondertussen leg je de rookworsten in een ruime pan en schenk hier kokend water bij. Verwarm de rookworst op een zacht vuurtje max. 5 minuten. 

Chinese kool stamppot met gebakken uitjes

Klik hier voor meer stamppot recepten