Ragout van oesterzwammen, vegan

Ragout van oesterzwammen, helemaal vegan. Ragout, niet te ontbreken met de feestdagen. Ik ben er gek op. Mijn moeder maakte regelmatig zelf ragout met kip, helemaal koemelkvrij. Nu maak ik het zelf ook regelmatig, hier het recept voor homemade kipragout. Je hoeft namelijk alleen de boter te vervangen door plantaardige margarine. Ragout is lekker op warm te eten, maar koud kan eigenlijk ook prima. Vaak geserveerd in een bladerdeegbakje, maar wist je dat ragout ook heel lekker is met een stokbroodje. Dit keer tijd voor een vegan oesterzwammen ragout.

Toen ik onlangs een enorme blok substraat kreeg waar de Koningsoesterzwam opgroeide, was ik dolenthousiast. De Koningsoesterzwam van Oakfield Champignons groeit op een substraat dat voornamelijk bestaat uit houtzaagsel en water. Dit zaagsel krijgt een temperatuurbehandeling om schadelijke bacteriën en schimmels te doden, waarna het wordt geënt met broed van de Koningsoesterzwam. Daarna wordt er water toegevoegd en wordt de zak dichtgemaakt. Na ongeveer 10 dagen komen er knoppen op het blok. En vervolgens groeien ze allemaal tot oesterzwammen van 5 – 10 cm. De Koningsoesterzwam van dit blok is nu te koop bij de grotere AH filialen en op AH webshop. 

Ragout van oesterzwammen

Ik maakt van een deel van deze oesterzwammen deze vegan ragout. Oesterzwammen hebben een vlezige structuur, waardoor ze perfect passen in een ragout. Bloem, plantaardige boter, bouillon en peterselie erbij en smullen maar. Hier kun je ook oesterzwambitterballen van maken, klik hier. Hier het recept voor de vegan ragout van oesterzwammen.

Ingrediënten 

250 gr oesterzwammen
1 grote ui 
3 tenen knoflook
400 ml groentebouillon (van een bouillonblokje 
60 gr bloem
60 gr plantaardige margarine  
Verse krul peterselie 
1 el zonnebloemolie
Zout
Zwarte peper 

Bereiding Ragout van oesterzwammen, vegan

Snijd de oesterzwammen heel fijn en leg apart. Was de oesterzwammen niet, maar veeg evt met een keukenrol of champignonborstel school. Snijd vervolgens de uien en knoflook fijn.

Pak een wok of hapjespan en verhit de verhit de zonnebloemolie erin. Bak de uien en knoflook hierin tot de uien glazig zijn. Vervolgens bak je de oesterzwammen mee. Bak het op een laag vuurtje tot de oesterzwammen droog zijn. Je wilt geen extra vocht erbij. Zet het vuur uit. 

Kook 400ml water en verkruimel je bouillonblokje hierin. Pak een pan en smelt hier de boter in. Als de boter gesmolten is voeg je alle bloem toe. Zet het vuur en voeg de helft van de bouillon toe. Roer met de garde door en schenk geleidelijk de rest van de bouillon toe tot er een dikke mengsel ontstaat. Voeg de oesterzwammen toe en roer door. Hak de peterselie fijn en roer door de ragout. Voeg een beetje zout en gemalen zwarte peper naar smaak toe.

De ragout kun je gemakkelijk per keer in delen opwarmen in een pannetje. Je kunt dit gerecht dus prima een dag  van te voren maken. Is je ragout te dik de volgende van? Schenk een klein beter water bij het opwarmen van de vegan ragout van oesterzwammen.

vegan ragout van oesterzwammen

Klik hier voor het recept van Vegan Oesterzwam bitterballen

Klik hier voor meer ragout recepten