Surinaamse zuurkool met kip en aardappelen

Surinaamse zuurkool met kip en aardappelen. Ik ken dit gerecht pas een paar jaar. Ik zag dit een keer bij familie en vroeg aan mijn moeder of zij dat ook wel eens maakte. Ze had het al jaren niet gemaakt, dus ik was wel nieuwsgierig geworden. Na een beetje rond te kijken op diverse recepten op het internet, deed ik een poging. Dit is mijn versie van zuurkool, aardappelen en kippendijfilet. Bak de kippendijfilet met tomatenpuree en zuurkool (en peper) en je hebt een heerlijk gerecht. Zoals je in meer recepten ziet, wordt in bijvoorbeeld Zuid-Amerika en Azië aardappelen als een groente, dus je kan dit gerecht met rijst eten.

Voor 2-3 personen

Ingrediënten

1 pak naturel zuurkool
300 gram kippendijfilet
2 uien
3 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
+/- 5 pimentkorrels
1 bouillonblokje
3 aardappelen
400 gram Jasmine of Pandanrijst
2 el zonnebloemolie
Zout
Zwarte peper

Bereiding

Kook de rijst. Open het pak zuurkool en spoel de zuurkool een paar keer in een vergiet. Laat dit goed uitlekken.

Snijd de kippendijfilet in kleine blokjes en leg dit apart  in een bakje. Snijd de uien fijn en hak op pers de knoflook fijn. Pak een braad- of hapjespan en bak hierin de uien en knoflook in zonnebloemolie. Voeg de kipblokjes toe, verkruimel het bouillonblokje erboven en bak de kip rondom bruin.

Schil ondertussen de aardappelen en snijd deze daarna in kleine blokjes, ongeveer even groot als de kip. Voeg dit toe in de pan en voeg de tomatenpuree toe. Voeg de pimentkorrels toe. Schenk 1 kopje water erbij en blijf regelmatig roeren op middelhoog vuur. Zorg dat het meeste vocht weggaat, maar pas op dat het niet aanbrandt.

Als de aardappelen zacht van binnen zijn, voeg je de zuurkool toe en roer je dit +/- 5 minuten door elkaar. Voeg naar smaak wat zwarte peper en zout toe.

Surinaamse zuurkool met kip en aardappelen

Wil je meer Surinaamse recepten zien? Klik op deze link