Snelle Marokkaanse tajine met kefta en ei

Wie gek is op de Marokkaanse keuken kent vast de tajines wel. Ik maakte dit keer een Marokkaanse tajine met kefta van lamsgehakt en ei. Een heerlijke stoof van gehakt en paprika in een kruidige tomatensaus.

Tajines zijn geurige maaltijden uit de Noord-Afrikaanse keuken, met name in landen als Marokko, Algerije en Tunesië. Deze gerechten zijn vernoemd naar de aardewerken stoofpot waarin ze worden bereid, de tajine. Een tajine is een traditionele kookpot met een kegelvormig deksel, waardoor de stoom en smaken zich goed kunnen verspreiden tijdens het koken. Tajine gerechten zijn rijk aan smaak en bevatten een combinatie van vlees, gevogelte, vis of groenten, aangevuld kruiden en specerijen. Koken met een tajine leek mij altijd heel moeilijk, maar dat valt hartstikke mee. Eerder maakte ik al een vistajine met kabeljauw en een snelle tajine met dorade.

Snelle Marokkaanse tajine met kefta en ei

Dit recept van de snelle Marokkaanse tajine met kefta en ei vond ik in het kookboek Shoukran van Abdel Alaoui. Shoukran betekent bedankt in het Arabisch. De Marokkaanse Abdel is op zijn tweede verhuisd naar Frankrijk. Hij kreeg de liefde voor koken mee van zijn moeder. Op latere leeftijd werkte voor meerdere grote chefs . Hij heeft meerdere restaurants, is consultant en deelt zijn recepten ook op tv en op zijn eigen Youtube kanaal. In het nieuwe boek vind je de Marokkaanse familierecepten voor de hele familie. Het boek heeft gevarieerde gerechten van moeilijk tot makkelijk en snel en bewerkelijk. Gerechten als bricks, couscous, maar ook cheesecake vind je hier. Met dit boek bedankt hij zijn moeder voor de inspiratie en de recepten. Shoukran!

Mijn oog viel direct op de Snelle tajine met kefte en ei. Ik ben gek op lamsgehakt en wilde al zo lang een tajine ermee maken. Ik vulde de tajine aan met paprika’s en at dit met couscous en verse koriander. Hier lees je het makkelijke recept.

Snelle Marokkaanse tajine met kefta en ei

Snelle Marokkaanse tajine met kefta en ei

Wie gek is op de Marokkaanse keuken kent vast de tajines wel. Ik maakte dit keer een Marokkaanse tajine met kefta van lamsgehakt en ei. Een heerlijke stoof van gehakt en paprika in een kruidige tomatensaus. Lekker met couscous of brood.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken marokkaans
Porties 2

Equipment

  • 1 tajine of platte wok
  • 1 snijplank

Ingrediënten
  

  • 500 gram lamsgehakt
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 2 stuks paprika
  • 3 stuks eieren
  • 1 stuk ui
  • 3 tenen knoflook
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 tl komijn
  • 1 tl chilivlokken
  • 3 el olijfolie
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 bosje verse peterselie

Instructies
 

  • Snijd de uien en knoflook fijn of pers de knoflook met de knoflookpers. 
  • Leg de tajine op het vuur en schenk hier de olijfolie in. Vervolgens bak je hier de uien en knoflook in. Bak de groente kort mee en voeg vrij snel de tomatenblokjes uit blik toe. Laat sudderen op een laag vuurtje.
  • Hak 5 takjes peterselie fijn en bak mee. Voeg de komijn en chilivlokken toe aan tajine.
  • Ondertussen meng je het gehakt met peper en zout. Rol kleine balletjes van ongeveer 3 cm van het lamsgehakt. Leg op een bord apart.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan de tajine. Roer door. Als de saus nog te dik is, voeg je een beetje water toe.
  • Leg de balletjes erin en sluit de tajine. Roer na 10 minuten door.
  • Ondertussen snijd je de paprika's in smalle repen. Leg deze in de tajine en sluit de tajine weer. Laat het gerecht nu nog minimaal 20 minuten gaar stoven.
  • Open de tajine na totaal minimaal 30 minuten bereiding. Maak 3 kuiltjes tussen de balletjes en breek hier de eieren in. Laat 5 minuten stoven met de deksel dicht
  • Snijd de koriander fijn en strooi over de tajine.
Trefwoord gehakt, lamsgehakt, paprika, tajine, toamtensaus

Snelle Marokkaanse tajine met kefta en ei

Klik hier voor meer Marokkaanse recepten