Slanke spinaziestamppot

Slanke spinaziestamppot. Niks lekkerder met dit koude weer als een heerlijk Hollands stamppotje. Stamppot kun je ook heel goed slank maken. Je kunt spelen met de verhouding aardappelen en groente of gebruik in plaats van boter een beetje kookvocht om een smeuïge stamppot te maken. Lekker met gebakken uienringen erdoor voor de bite. Zo eet ik graag een flink bord stamppot.

Ik maak ook regelmatig stamppot met broccoli en zalm, paksoi stamppot, spruitjesstamppot met kip ketjap of preistamppot. Allemaal om van te smullen. Stamppot met spinazie is helemaal makkelijk te maken. Je stamt de spinazie er namelijk rauw doorheen als de aardappelen al gekookt zijn. Breng op smaak met peper en zout en smullen maar. Lekker met een visje erop of een (kip)rookworst. Liever vegetarisch? Een vegarookworst, vegaburger of vegetarische gehaktbal smaakt hier ook erg lekker op. Hier het makkelijke recept. 

Voor 3-4 personen

Ingrediënten

800 gr kruimige aardappelen
(wil je het slanker maken? Reken dan 150 gram aardappelen per persoon)

600 gr verse bladspinazie
2 uien
2 el zonnebloemolie
Peper/ zout
1 pakje juskruiden

Wil je zelf jus maken:
300 ml groentebouillon
1 el plantaardige boter
1 el bloem

Bereiding Slanke spinaziestamppot

Was en schil de aardappelen. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn.

Ondertussen schil de uien en snijd in ringen. Pak een koekenpan en schenk hier de zonnebloemolie in. Bak de uien tot ze glazig zijn. 

Giet de aardappelen af en bewaar een kopje kookvocht. Roer de verse bladspinazie erdoor en stamp met een stamper mee. Schep de helft van de uienringen erbij en roer door. Om de stamppot smeuïg te krijgen schenk je een beetje kookvocht toe tot je de gewenste structuur hebt. Strooi zout en zwarte peper erover.

Bereid de jus volgens verpakking. Voor de eigen gemaakte jus schep je de plantaardige boter en bloem in een klein steelpannetje. Roer dit met de garde tot je een roux hebt. Voeg 300 ml bouillon toe per lepel toe toe je de gewenste dikte hebt. Voeg de rest van de gebakken uienringen toe aan je jus.

Serveer met (vega)rookworst of een lekker stukje gebakken vis.

Slanke spinaziestamppot