Siciliaanse Pasta alla Norma met pecorino

Siciliaanse Pasta alla Norma is een vegetarische pasta met aubergine en pecorino. Een heerlijke pure pasta, zoals de Italianen het zo goed kunnen. Ik maakte deze pasta naar het recept van Jamie Oliver. De pastasaus maak je met veel aubergine, verse basilicum, tomaten uit blik, ruim olijfolie van Xenos en pecorino kaas. Pecorino is een harde Italiaanse schapenkaas die je mooi kunt raspen op je pasta. In Nederland zijn wij meer gewend om Parmezaanse kaas overal op te gooien, ook op de Pasta alla Norma. Maar wist je dat de Siciliaanse Pasta alla Norma van origine altijd met pecorino is? Ideaal, want zo is het gelijk koemelkvrij. Deze smaakvolle pasta is zo gemaakt en ook de volgende dag nog erg lekker. Ik maakte de Pasta alla Norma af met nog schijfjes groene olijven erin, zodat de pasta nog lekkerder is. De pasta Norma is ook altijd een beetje pittig, dit komt door de chilivlokken. Liever niet pittig? Je kunt het prima weglaten.  Deze pasta is echt mijn nieuwe favoriet. Serveer de pasta in deze mooie Elena pastaborden van Xenos, Hier het makkelijke recept. 

Voor 4 personen

Ingrediënten

300 gram gedroogde rigatoni pasta (of een andere soort pasta)
2 grote aubergines
4 tenen knoflook
2 blikken tomatenblokjes
1 flinke bos verse basilicum
3 tl gedroogde oregano
10 groene olijven zonder pit uit pot
1 tl witte wijnazijn
Zout en zwarte peper
4 el olijfolie
100 gram Pecorino

Optioneel: 1 tl gedroogde chilivlokken

Bereiding Siciliaanse Pasta alla Norma met pecorino

Was en snijd de aubergines in kleine blokjes. Haal alles blaadjes van de basilicumsteeltjes en leg de stelen en blaadjes apart. 

Pak een grote hapjespan en schenk hier 2 el olijfolie in. Bak eerst de helft van de aubergines tot ze gaar zijn. Het gaart sneller met de deksel op de pan. Haal de ene helft aubergines uit de pan en bak de rest daarna. Als alles gaar is schep je alles in pan en roer je goed door.

Strooi de gedroogde oregano over de aubergineblokjes. Daarna zet je het vuur lager en schenk nog 2 el olijfolie erbij. Voeg de tomatenblokjes erbij. Vervolgens pers je de tenen knoflook uit met een knoflookpers er roer je door de saus. Hak de takjes van de basilicum fijn en strooi erbij. Voeg nu de helft van de basilicumblaadjes toe en roer door. Strooi een beetje peper en zout toe. Snijd de olijven in plakjes en roer ook door de saus. Wil je de pasta pittig? Schep dat nu de gedroogde chilivlokken erbij. Laat de saus een kwartier sudderen op een zacht vuurtje.

Ondertussen doe je de pasta in een pan met kokend water. Kook de pasta in 9 minuten al dente. Laat de pasta daarna goed lekker in een vergiet en bewaar een klein beetje kookvocht. Schenk de kookvocht bij je pastasaus. Wanneer de pasta goed is uitgelekt schep je deze bij saus. Roer goed door elkaar. 


Schep de pasta in diepe pastaborden. Vervolgens rasp je de pecorino erover en garneer het verder met verse basilicum.

Siciliaanse Pasta alla Norma met pecorino

Klik hier voor meer pasta recepten