De Turkse linzensoep, Mercimek Corbasi, is één van mijn favoriete soepen. De smaak is heerlijk kruidig en fris. Daarnaast is het een goed vullende soep met linzen en groente, waardoor deze ook goed geschikt is als lunch of als avondeten met een lekker broodje erbij. Deze heerlijke Turkse soep heb ik ooit bij een Turkse vrouw gegeten. Helaas had ik toen het recept niet. Na meerdere recepten uitgeprobeerd te hebben, heb ik eindelijk de juiste ingrediënten gevonden voor deze heerlijke soep. Wat ben ik daar blij mee. Ik deel deze graag met jullie.
Ingrediënten:
300 gr kleine rode linzen
1 grote ui
3 tenen knoflook
1 winterpeen
1 aardappel
1 tl chilivlokken (pittig)
1 klein blikje tomatenpuree
2 tl gedroogde munt
2 groentebouillonblokjes
1 citroen
1 bosje koriander
4 el olijfolie
Bereiding
Snijd je uien, knoflook, winterpeen en aardappel in kleine stukken. Schenk 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de uien en knoflook. Wanneer de uien glazig worden, bak je de winterpeen- en aardappelblokjes ook even 5 minuutjes mee.
Weeg de linzen af en spoel deze in een zeef. Voeg vervolgens de linzen, 2 liter water, de bouillonblokjes en 1 theelepel chilivlokken toe. De chilivlokken zijn best pittig, dus voeg dit alleen toe als je dit wilt. Laat dit alles ongeveer een half uurtje koken met de deksel schuin op de pan.
Weeg de linzen af en spoel deze in een zeef. Voeg vervolgens de linzen, 2 liter water, de bouillonblokjes en 1 theelepel chilivlokken toe. De chilivlokken zijn best pittig, dus voeg dit alleen toe als je dit wilt. Laat dit alles ongeveer een half uurtje koken met de deksel schuin op de pan.
Na het half uurtje schenk je weer 2 eetlepels olijfolie in een klein pannetje. Voeg hierbij de tomatenpuree (ongeveer een half blikje) en roer dit op een laag vuurtje tot het een goed
vermengd is. Roer de gedroogde munt hier doorheen.
Als laatst voeg je de tomatenpuree-mengsel bij de soep. Pureer dit met een staafmixer.
Voeg naar smaak nog wat zwarte peper en zout toe.
Garneer de borden met wat koriander en serveer met een kwart stuk citroen. De uitgeknepen
citroen boven de soep geeft een frisse smaak. Enjoy!
Vorige week deze linzensoep gemaakt en wat was dit makkelijk en lekker! 3 liter soep, dus ook nog een restje ingevroren voor een volgende keer als ik geen zin heb om te koken. Want het is echt een lekker vullend soepje!
Wat leuk om te horen Fiona! Fijn dat je het lekker vond en bedankt voor je reactie.
Liefs Priya