Rillette van warmgerookte zalmfilet met dille

Rillette van warmgerookte zalmfilet met dille is een prachtig voorgerecht voor een mooi diner, bijvoorbeeld het kerstdiner. Rillette is een authentiek Frans boerengerecht dat normaliter van varkensvlees gemaakt wordt. De Fransen zijn dol op dit vette gerecht. Tegenwoordig zie je rillettes in meerdere vleessoorten, zoals gans, konijn, eend en zelfs vis.

Dit recept van een rillette van vis kwam ik tegen in het kookboek De hele vis van Josh Niland. Hij maakte een rilette met huisgemaakte warmgerookte zeeforel. Ik koos voor de makkelijke variant met warmgerookte zalmfilet uit de supermarkt. Ik maakte het gerecht net zo op als Nigel deed met de radijsjes on top als schubben. Prachtig gezicht zo.

Lees hier de boekreview over het kookboek De Hele Vis – Josh Niland

De rillette van warmgerookte zalmfilet is smaakvol met een rijke rokerige smaak. De verse dille en bieslook geeft een lichte bite en frisheid aan de rillette. Een rillette van vis lijkt een beetje op een vissalade, maar met minder mayonaise en meer structuur. Dit voorgerecht kun je gemakkelijk een dag van te voren maken. De presentatie door de ovale vorm met de schubben van radijs erop doe je net voor het serveren. Dit recept lijkt moeilijk, maar is werkelijk waar in nog geen 10 minuten gemaakt. Hier het recept.

Voor 3 grote of 6 kleine rillettes

Ingrediënten

250 gram warmgerookte zalmfilet
20 kappertjes
10 takjes bieslook
Een paar takjes verse dille
2 afgestreken el mayonaise
100 gram radijsjes
Zwarte peper
1 tl Citroensap

Bereiding rillette van warmgerookte zalmfilet met dille

Pak een vork en maak de warmgerookte zalmfilets los tot het fijn is. Leg in een ruime schaal apart.

Hak de verse bieslook en dille fijn. Leg in de kom bij de warmgerookte zalmfilet. Voeg de kappertjes toe en roer goed door. Schep de mayonaise erbij en strooi een beetje zwarte peper erover. Roer nogmaals door. Meng 1 tl citroensap erdoor.

Was de radijzen en snijd met een mandoline of scherp mes in flinterdunne plakjes. Vorm de rillettes met 2 lepels in een ovaal met puntig uiteinden, zodat het een beetje op een vis lijkt. Leg de plakjes radijs erop met een overlapping vanuit één richting.

Serveer rillette van warmgerookte zalmfilet met dille met een paar plakjes brood erbij.

Rillette van warm gerookte zalmfilet met dille

Klik hier voor meer recepten met zalm

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links