Boekreview: De hele vis – Josh Niland

Visliefhebbers opgelet, onlangs ontving ik het kookboek De Hele Vis van chefkok Josh Niland. Een groot boek alleen maar over vis. Het boek heeft prachtige afbeeldingen van verschillende vissoorten, sommige waar ik nog geeneens over gehoord hebt. In dit boek vind je alles over het fileren, rijpen of zouten van de vis. Het boek De Hele Vis is rijk aan 60 recepten met verschillende vissoorten. Ik was onder de indruk van dit boek en was erg enthousiast om met dit boek aan de slag te gaan. Wat ik ervan vind en ervan maakte, lees in dit artikel.

Over Josh Niland

Josh Niland is een 31- jarige Australische innovatieve Seafood chefkok uit Sydney. Josh Niland is een opkomend talent en runt is sinds een jaar chef van Paddington restaurant, die op de 11e plek belandde in de Australische Top 100 Restaurant Award. Geen slechte prestatie, niet waar? De Hele Vis is ook het eerste kookboek van Josh Niland dat in meerdere landen vertaald en verkocht is. 

Het kookboek De Hele Vis – Josh Niland

In het het kookboek leert Josh Niland je op een heel nieuwe manier alle aspecten van het bereiden van vis. Of het nu gaat om het vinden van de juiste vis, het fileren, rijpen of zouten, alles wat we al dachten te weten wordt opnieuw onder de loep genomen en uitgelegd. Zijn missie is anderen te inspireren vis te zien als een bijzondere voedingsbron. Het boek is rijk aan 60 recepten voor het bereiden van talloze vissoorten: van kabeljauw-leverpatΓ© op toast, vis-cassoulet en geroosterd merg van vissenbotten tot aan de echte perfecte fish-and-chips. Wat mij opviel aan dit boek is dat het vooral recepten op chefniveau zijn die ik zelf nog wel moeilijk vind om te maken, op de fish-and-chips na. Ook de vissoorten waar Josh Niland over schrijft zijn niet allemaal bij de reguliere visboer te vinden. Ik werd enthousiast van de rilette van rode zalmforel.

Rilette van vis

In het recept rilette van gerookte zalmforel legt Josh uit hoe je de zalmforel zelf kan roken. Dit proces id voor mij te bewerkelijk, dus ik koos voor een simpeler alternatief, namelijk een warmgerookte zalmfilet van de supermarkt. Het maken van de rilette is daarna erg makkelijk. Breng het op smaak met bieslook, dille en een klein beetje mayonnaise. Het leukste aan dit recept vond ik de heel dunne sneden radijsjes die je op de rilette plaats, hierdoor lijkt de rilette op een vis met schubben. Klik hier voor mijn variant Rillette van warmgerookte zalmfilet met dille.

De hele vis - Josh Niland

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links