Kip met champignons en zoete sherry saus

Op zoek naar een mooi gerecht? Probeer dan de kip met champignons en zoete sherry saus. Dit smaakvolle gerecht van kippendijen en champignons met een rijke saus met zoete sherry is zo lekker. In dit gerecht is de combinatie van zoet en hartig goed te proeven. Het zoete van Sherry met het kruidige en zoute van de bouillon. Sherry is bekend als drank, maar je kunt hier ook lekker mee koken.

Over Sherry

Sherry is een verfijnde en karaktervolle wijn uit Jerez, in Andalusië, Spanje. Deze wijn, die zowel droog als zoet kan zijn, is vernoemd naar de Engelse verbastering van het Spaanse “Jerez”. Het productieproces van Sherry is onstaan door eeuwenoude tradities en vakmanschap. De wijn wordt vaak gerijpt onder een flor, een natuurlijke laag gist die het oxidatieproces vertraagt en bijdraagt aan de unieke smaakprofielen van Sherry.

Sherry kent verschillende stijlen, waaronder Fino, Manzanilla, Amontillado, Palo Cortado, Oloroso en Pedro Ximénez. Fino en Manzanilla zijn droge varianten die onder de flor rijpen, terwijl Amontillado en Oloroso een meer oxidatieve rijping ondergaan en een rijkere, nootachtige smaak ontwikkelen. Palo Cortado combineert kenmerken van zowel Fino als Oloroso, terwijl Pedro Ximénez bekend staat om zijn zoetheid en weelderige, rozijnachtige smaak.

Sherry is ook een lekker bij diverse gerechten. Het kan perfect samengaan met tapas, zeevruchten, noten, en zelfs desserts zoals chocolade. Bovendien wordt Sherry vaak gebruikt in de keuken voor het verrijken van sauzen en marinades. Daarnaast wordt er ook azijn gemaakt van Sherry die je heerlijk over je salades kunt schenken. Klik hier voor het recept voor een salade met groene asperges, avocado en geitenkaas, afgemaakt met Sherry azijn.

Ik drink Sherry zelf nauwelijks, het heeft best een sterke smaak, maar toch bijzonder. Ik was op een event ter ere van de Internationale Sherryweek en proefde hier diverse gerechten met Sherry. Dit wilde ik ook proberen en hierdoor zocht en bedacht een recept met de zoete sherry.

Kip en sherry is een heerlijke combinatie. De rode saus van de Sherry met champignons op de kippendijtjes maken een feestelijk gerecht. Een heerlijk gerecht voor een speciaal diner. Serveer de kip met bijvoorbeeld aardappelen uit de oven of een smeuïge aardappelpuree. Lees hier het uitgebreide recept.

Kip met champignons en zoete sherry saus

Kip met champignons en zoete sherry saus

Op zoek naar een mooi gerecht? Probeer dan de kip met champignons en zoete sherry saus. Dit smaakvolle gerecht van kippendijen en champignons met een rijke saus met zoete sherry is zo lekker. In dit gerecht is de combinatie van zoet en hartig goed te proeven. Het zoete van Sherry met het kruidige en zoute van de bouillon. Lekker met aardappelen uit de oven of een smeuïge aardappelpuree.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans, spaans
Porties 4

Equipment

  • 1 braadpan
  • 1 snijplank

Ingrediënten
  

  • 500 gr kippendijfilet zonder bot
  • 250 gr champignons
  • 90 gr bloem
  • 20 gr plantaardige boter
  • 1 st ui
  • 3 tenen knoflook
  • 90 ml zoete sherry
  • 1 st bouillonblok kip
  • Een paar takjes krulpeterselie
  • zwarte peper
  • zout

Instructies
 

  • Versnipper de ui en pel de tenen knoflook. Snijd de champignons in plakjes.
  • Was de kippendijfilets. Kruid de kippendijfilets met peper en zout en betrooi met bloem tot de kip bedekt is. Schud de kip af tot het overtollige bloem afvalt.
  • Smelt de boter in de braadpan. Voeg vervolgens de kippendijtjes toe en bak 1 minuut rondom bruin. Haal de kip eruit en leg apart op een bord.
  • Bak de uien in de pan tot ze glazig zijn. Pers de knoflooktenen uit met een knoflookpers en roer mee. Voeg de champignons toe en bak mee.
  • Voeg de zoete Sherry toe. Vervolgens voeg je 1 bouillonblokje en 200 ml kokend water toe. Breng tot het kookpunt en zet daarna het vuur zachter. Roer 5 minuten door en voeg vervolgens de kippendijtjes weer toe in de pan.
  • Hak de krulpeterselie fijn en strooi op het gerecht.
Trefwoord champignons, kip
Kip met champignons en zoete sherry saus