Gedroogde garnalen met kousenband

Gedroogde garnalen met kousenband. Een bekende Surinaamse maaltijd. Comfortfood, want het is zo klaar en niet moeilijk te maken. Ik vind het heerlijk. Lekker met rijst, maar ook heerlijk op een Surinaams broodje of pistolet.

Kousenband is een bekende Surinaamse groente. Het is is een lange peul, een hele smalle en lange sperzieboon. Kousenband komen van origine uit Afrika, maar worden nu gekweekt in Aziatische, Caribische en Zuid-Amerikaanse gebieden. Kousenband is heel gezond, want het zit vol met foliumzuur, kalium, B1 en B6. Een gezond maaltje dus. En kousenband is tegenwoordig gewoon te koop bij grote Albert Heijns, Jumbo en toko’s. Wist je dat je ook diepvries kousenband kan kopen? Erg handig om op voorraad te hebben. De structuur is iets zachter en ze zijn wat groter en wateriger, maar zeker niet verkeerd. Hier het recept met verse kousenband met gedroogde garnalen. 

Ingrediënten

3 el gedroogde garnalen (te koop bij de toko)
Een bosje kousenband
1 ui
2 tenen knoflook
1 bouillonblokje
2 el zonnebloemolie
Optioneel: Een halve Madame Jeannette peper 

Bereiding Gedroogde garnalen met kousenband

Spoel de garnalen om in een zeef en laat het even weken in koud water. De gedroogde garnalen zijn best zout, zo gaat er wat zout weg. 

Hak de ui en knoflook fijn. Vervolgen pak je een wok of hapjespan en bak de uien en knoflook tot ze glazig zijn. Haal de garnalen nog een keer door de zeef en leg dit bij de uien en knoflook. Bak dit +/- 5 minuten op een laag vuurtje.

Snijd de kousenband in stukjes van 2 cm, de uiteinden gooien we weg. Was het goed in een vergiet. Voeg dit bij de garnalen. Wil je er een pittige smaak aan geven? Snijd de Madame Jeannette in kleine stukjes. De pitjes gooi je weg. Verkruimel een bouillonblokje boven de pan en bak alles +/- 10 minuten. 

Serveer met de gekookte rijst of op een broodje.

Gedroogde garnalen met kousenband

Klik hier voor meer Surinaamse recepten