Indiase aloo gobi, curry van bloemkool en aardappel

Indiase aloo gobi, letterlijk vertaald aardappel met bloemkool, is een populair vegetarisch curry. Ik hoorde voor het eerst van aloo gobi als kind in de Bollywoodfilms en ben sinds die tijd ontzettend nieuwsgierig ernaar. Aloo gobi heb ik weleens gegeten, maar niet zelf gemaakt.
Toen ik het boek De Indiase bijbel van de foodblogger Paulami Joshi (The Spice Trip) kreeg en dit recept zag, wilde ik dit direct maken. Het kookboek zit vol met authentieke Indiase gerechten, van biryani tot curry’s en dahl en van platbroden tot samosa’s. Lees hier de review van het kookboek. Het recept van aloo gobi is heel makkelijk. Dit gerecht staat in een half uur op tafel. Ik gaf er wel een beetje mijn eigen twist aan qua gemak of wat ik niet in huis had. Het smaakte alsnog verrukkelijk. Ik genoot er ontzettend van. Aloo gobi is lekker met rijst, naan en zelfs met Surinaamse roti. Het kan als hoofdgerecht geserveerd worden, maar is ook een perfect bijgerecht bij een spicy curry. Hier het recept.
Voor 4 personen
Ingrediënten
500 gram bloemkool
2 kruimige aardappelen
1 grote ui
3 cm verse gember
3 tenen knoflook
1 groene (rawit)peper
100 gr tomatenpuree
½ tl komijnzaad
½ tl gemalen kurkuma
2 tl zout
1,5 tl korianderpoeder
1 tl chilipoeder
1 tl gemalen komijn
2 tl garam masala
2 el zonnebloemolie
Optioneel: verse koriander
Bereiding Indiase aloo gobi , curry van bloemkool en aardappel
Snijd de bloemkool in roosjes en was in een vergiet. Schil de kruimige aardappelen en snijd in blokjes. Hak de uien fijn en pers de knoflooktenen.
Pak een wok of hapjespan en schenk de zonnebloemolie erin. Verhit de olie op een middelhoog vuurtje en fruit de komijnzaad, uiensnippers en geperste knoflook. Rasp de verse gember erboven. Vervolgens schep je de gemalen kurkuma en zout toe. Snijd de peper in dunne ringen en samen 5 minuten mee.
Daarna voeg je de tomatenpuree, korianderpoeder, chilipoeder en gemalen komijn toe en bak weer 5 minuten mee.
Nu voeg je de bloemkoolroosjes en aardappelen toe en schep een paar minuten om. Daarna voeg je 480 milliliter water toe. Leg een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de aloo gobi ongeveer 20 minuten koken tot het beetgaar is.
Vervolgens haal je de deksel van de pan en voeg je de garam masala toe. Serveer de alooi gobi in een mooie schaal. Als laatst hak je de koriander fijn en strooi erboven.
Lekker met naan, rijst en roti.
