Dolma, gevulde paprika met lamsgehakt

Dolma, is een gerecht van gevulde groente met vlees (en soms ook rijst) zoals gevulde paprika met lamsgehakt. Dit gerecht wordt veel gegeten in de Mediterraanse keuken, zoals de Turkse en de Griekse keuken. Dolma wordt meestal gemaakt van gevulde bladeren (zoals druivenbladeren of kool) of groenten als paprika, tomaat, aubergine en aardappel. Je kunt dolma ook vegetarische vullen door bijvoorbeeld gekruid rijst of bulgur.
Zoals je ziet zijn er veel variaties op de dolma. Ik maakte dolma van paprika die ik vulde met lamsgehakt. Lamsgehakt heeft voor een unieke textuur die zowel sappig als mals is. Lamsgehakt is een vleessoort dat voorkomt in de Mediterraanse en Oosterse keuken gegeten. Denk aan kebabs die sissen op de grill, gehaktballetjes in tomatensauzen of koftes.
Het lamsgehakt bracht ik op smaak met uien, knoflook, tomatenpuree en kruiden. Vullen maar en de oven in. Ohh wat kan ik genieten van dit gerecht. Koolhydraatarm en makkelijk te maken. Lekker als lunch of diner. Serveer de dolma met witte rijst erbij en je kunt zo aan tafel. Heb je nog andere groente over? Je kunt ook courgette en aubergines vullen. Ik ben gek op Karniyarik, Turkse gevulde aubergines met lamsgehakt, dit lijkt op de dolma.
Wil je zelf Dolma, gevulde paprika met lamsgehakt maken? Hieronder vind je het recept.

Dolma, gevulde paprika met lamsgehakt
Equipment
- 1 ovenschaal
- 1 wok
- 1 snijplank
Ingrediënten
- 500 gr lamsgehakt
- 4 rode paprika's
- 1 stuk ui
- 2 tenen knoflook
- 1 tl chilivlokken
- 70 gr tomatenpuree
- 2 el zonnebloemolie
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de bovenkant van de paprika eraf en verwijder de zaadlijst.
- Leg de paprika in zijn geheel in een ovenschaal voor 20 minuten.
- Ondertussen hak je de ui en knoflook fijn. Verhit in een ruime pan de zonnebloemolie en bak de uien en knoflook hierin.
- Bak het lamsgehakt hierin tot het bruin is. Voeg zout, zwarte peper en chilivlokken toe.
- Haal de ovenschaal uit de oven en . Vul de paprika's met lamsgehakt.
- Meng de tomatenpuree met een beetje water en schenk over de gevulde paprika's en over de bodem van de ovenschaal.
- Plaats de gevulde paprika's nog 15 minuten in de oven. Hak de peterselie fijn en strooi voor het serveren over de paprika's.

Klik hier voor meer koolhydraatarme recepten