Boekreview: Het Zeeuwse Mossel Kookboek – Bart van Olphen

De boekreview van Het Zeeuwse Mossel Kookboek geschreven door Bart van Olphen. Onlangs kreeg ik een super leuk mosselpakket van Zeker Zeeuws, inclusief hét boek Het Zeeuwse Mossel Kookboek. Het boek is gemaakt door FishTales, het Nederlands merk in duurzame vis en visproducten. Ik ben gek op mosselen, je kan mij ervoor wakker maken. Ik maak regelmatig mosselen, maar je kan er zoveel meer mee dan een mosselpannetje met witte wijn of met Thaise Curry. Hoe leuk is dat dan om een boek te schrijven met alleen maar recepten met mosselen. In dit boek vind je 40 echte mosselrecepten. Ik ben enthousiast met het boek aan de slag gegaan en vertel je er in dit artikel uitgebreid over. 

Fish Tales van Bart van Olphen 

Fish Tales is het Nederlands keurmerk voor duurzame vis en visproducten. De organisatie Fish Tales is in 2014 opgericht door Bart van Olphen met een duidelijk missie, genieten van vis op een duurzame manier, zodat wij er nog langer van kunnen genieten. Om de Zee een gezonde bron te houden, moet er in de wereld van vis iets veranderen, aldus Bart. Bart is een echte visliefhebber en kwam om het idee om Fish Tales te starten toen hij meeging in de visserij. Hij was geschokt over de hoeveelheid vis die ze vingen en hoe de vis behandeld wordt. 

Bron: https://maatschapwij.nu/videoportret/bart-van-olphen-fish-tales/

“Als we op deze manier vis blijven consumeren, is er in 2045 geen consumptievis meer.”

Boekreview: Het Zeeuwse Mossel Kookboek - Bart van Olphen
Bron: https://www.houseoftalent.nl/talenten/bart-van-olphen/

Het Zeeuwse Mossel Kookboek

In het Zeeuwse Mossel Kookboek vind je wel 40 echte mosselrecepten. Het boek begint met uitgebreide uitleg mosselen en de vangst daarvan. Zoals het verschil tussen hangcultuur mosselen en bodemcultuur mosselen. De Zeeuwse mosselen groeien op in de Oosterschelde, ook hier wordt aandacht aan besteed in het boek. Leuk om te lezen waar de mosselen vandaan komen en hoe ze op je bord komen. Daarnaast krijg je ook veel tips over het wassen, bereiden en openmaken van de mosselen. 

Boekreview: Het Zeeuwse Mossel Kookboek - Bart van Olphen

Boekreview: Het Zeeuwse Mossel Kookboek – Bart van Olphen

Waar ik natuurlijk het meest nieuwsgierig naar was, waren de echte mosselrecepten. In dit boek vind je niet alleen recepten voor mosselpannetjes, maar ook voorgerechten, snacks, sandwiches, salades, soepen en hoofdgerechten. Alles ziet er erg lekker uit, zoals bijvoorbeeld pasta met mosselen en chorizo, Indiase masalamosselen, mosselen ‘en papillote’ of mosseltartaar. Genoeg keus. Het eerste recepten dat ik uit die boek maakte, waren de Griekse mosselen met tomaat en feta. Klik hier voor het recept. Wat was dat verrukkelijk. Door de feta en tomaat krijg je een romige tomatensaus die in de schelpen zit. Erg smaakvol en makkelijk te maken. Ik denk dat de masalamosselen, daar ben ik ook wel heel benieuwd naar.