Turkse vegetarische kofte van linzen en bulgur – Mercimek koftesi

Turkse vegetarische kofte Mercimek koftesi, gemaakt van rode linzen en fijne bulgur. Een heerlijk authentiek Turks bijgerecht, helemaal veganistisch. Ik proefde dit gerecht voor het eerst bij vrienden en het deed mij gelijk denken aan de reis naar Istanbul die ik tijdens mijn studie maakte. Met Turks eten krijg ik het gevoel van een vakantie Turkije.

De köfte zijn heel smaakvol door de gedroogde en verse kruiden. Het maken is niet moeilijk, maar kost wel wat tijd. Eén voordeel, je hebt gelijk een schaal vol. De Turkse vegetarische köfte wordt koud gegeten, gewikkeld in een blaadje ijsbergsla. Knijp er wat citroen over en smullen maar. Voeg optioneel nog wat komkommer en peterselie toe. Het is lekker als je dit een dag van te voren maakt, zodat de köfte kan opstijven.  Hier het recept voor Turkse vegetarische kofte, Mercimek koftesi.

Zoals jullie weten ben ik gek op de Turkse keuken en maak ik regelmatig Turkse recepten, zoals Turkse tomatenbulgur, linzensoep Mercimek Çorbası en noem maar op.

Voor 30 vegetarische koftes

Ingrediënten

220 gr gedroogde kleine rode linzen
150 gr fijne bulgur
500 ml water
3 uien
1 teentje knoflook
2 el paprikapasta
1 klein blikje tomatenpuree
3 el olijfolie
Bosje platte peterselie
1 tl zwarte peper
1,5 tl zout
1 tl chilipoeder
2 tl granaatappelsiroop
1 ijsbergsla
2 citroenen
Zout

Bereiding Turkse vegetarische kofte, Mercimek koftesi.

Was de linzen in een zeef. Pak een ruime pan en kook de linzen met het water. Als de linzen zacht zijn en het water bijna op is, roer de je fijne bulgur erdoor. Haal de pan van het vuur. Roer goed door en laat een uur afkoelen met de deksel op de pan.

Ondertussen hak je de uien en knoflook fijn. Fruit de uien en knoflook in olijfolie. Voeg de komijn, paprikapasta en tomatenpuree toe en roer mee. Zet het vuur uit. 

Roer het uienmengsel door de linzen en bulgur. Voeg de chilipeper en granaatappelsiroop toe. Knijp het sap van 1 citroen uit. Vervolgens hak de platte peterselie fijn en gooi er ook bij. Roer goed door elkaar en voeg naar smaak zout toe.

Pak 1 eetlepel van het mengsel. De traditionele vorm van de köfte is een rol wat je in je vuist samenknijpt, zodat je de vingerafdrukken erin ziet. 

Het is lekker als je dit een dag van te voren maakt, zodat de köfte kan opstijven. 

Serveer de Turkse vegetarische kofte, Mercimek koftesi, in een mooie schaal met ijsbergsla en partjes citroen.