Eendenborstfilet met cranberrysaus

Eendenborstfilet met cranberrysaus, dit is toch wel een echt winters of zelfs Kerstrecept. Ik eet graag wild vlees en een eendenborst gaat er zeker wel in. Ik eet het eigenlijk alleen maar in een restaurant. Tijd om dit zelf te bakken! En voor een mooi kerstrecept is de eendenborstfilet niet compleet zonder een homemade cranberrysaus.

Ik was verrast dat zo een mooi recept eigenlijk best makkelijk te maken is.
Dit gerecht staat namelijk binnen 30 minuten op tafel! Ideaal toch? Je kunt de cranberrysaus ook van te voren maken en opwarmen, maar de saus is eigenlijk in 10 minuten gemaakt. Ik serveerde de eendenborstfilet met roseval aardappels uit de oven een Provençaalse groentetian, gevuld met aubergine, courgette, tomaten, champignons. Dit is niet alleen heel lekker erbij, maar staat ook prachtig, klik hier voor dit recept. Serveer op een mooie gedekte tafel met feestelijk Goldline servies van Xenos en smullen maar. Zet jij dit op tafel met kerst? Hier het recept voor eendenborstfilet met cranberrysaus.

Klik hier voor meer kerstrecepten

Eendenborstfilet met cranberrysaus

Voor 2 personen

Ingrediënten

2 eendenborstfilets (je kunt ook voor een halve per persoon kiezen, want eendenborstfilet is al gauw 300 gram)
1 kleine ui 
150 ml verse jus d’orange
3 el gevogelte fond
75 gr cranberries
2 takjes verse rozemarijn
1 el honing

Bereiding eendenborstfilet met cranberrysaus

Laat de eendenborstfilet  op kamertemperatuur komen door het een uur van te voren uit de koelkast te halen. 

Droog de eendenborstfilet met een keukenpapier. Leg op een snijplank en snijd met een scherp mes een ruitpatroon in de vleeskant. Snijd niet te diep.

Pak een koekenpan en zet op hoog vuur. Voeg geen boter of olie toe, want de bakt de eendenborstfilets in hun eigen vet. Leg na een paar tellen de eendenborsfilet op de vetlaag in de pan.

Keer na 3 minuten om en bak ook de andere kant bruin. 

Wil je de eendenborstfilet rosé, dan bak je het 6 minuten. Wil je iets meer gebakken, dan kan je het ook 8 minuten bakken.

Pak de eendenborstfilets in aluminiumfolie in en laat rusten. Hierdoor gaart het vlees nog na. 

Cranberrysaus
Nu gaan we de cranberrysaus maken.

Hak een klein uitje fijn. Pak een kleine steelpan en voeg 1 el boter of olie toe. Bak de ui tot het glazig is. 

Vervolgens voeg je de verse sinaasappelsap toe. Laat tot de helft inkoken. Voeg daarna de fond, cranberries en honing toe en laat inkoken tot een mooie saus. Roer de honing erdoor. Hak van één tak rozemarijn de blaadjes grof en voeg toe aan de saus.

Serveer de eendenborstfilet op een groot bord met cranberrysaus en een takje rozemarijn ernaast. 

Eendenborstfilet met cranberrysaus

Lekker met roseval aardappelen en een Provençaalse groentetian, hier het recept van de tian.

De roseval aardappelen maak je het lekkerst door ze kort te koken of stomen. Pak een ovenschaal, schenk er olijfolie over en strooi grof zeezout erover. Plaats het daarna 20 minuten in de oven of 10 minuten in de airfryer.

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links