Vegan gerookte zeezoutboter

Vegan gerookte zeezoutboter, homemade. We zijn allemaal volgens mij wel dol op smeersels en de kruidenboter is met stip het populairst. Daar zijn gelukkig al veel vegan en dus ook koemelkvrije alternatieven voor. Ik heb een recept van Vegan Kruidenboter met peterselie en bieslook. Tegenwoordig is ook zeezoutboter in de smaak op een broodje. Hier was ik heel nieuwsgierig naar, dus aan de slag. Ik maakte mijn vegan gerookte zeezoutboter met het gerookte zeezout van Zeeuwsche Zoute.

Zeeuwsche Zoute is zout uit de Nederlandse Oosterschelde. Dit is niet nieuw, want al in Romeinse tijd werd er uit de zee van Zeeland zout gehaald. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute heeft zich hierin ontwikkeld en heeft deze ambacht vernieuwd. Het Zeeuwsche Zoute zout is een streekproduct uit het mooie Zeeland. Zoals jullie misschien weten ben ik gek op Zeeland en de culinaire wereld hierachter. Lees hier meer over mijn bezoekjes naar Zeeland. Gelukkkg is zout van Zeeuwsche nu door het hele land te koop in de vorm Zoute Puur, Gerookt, met Zeekraal en met Wakame. Die gerookte leek mij perfect geschikt voor mijn eigen gerookte zeezoutboter. Hier het makkelijke recept.

IngrediΓ«nten

100 gr plantaardige margarine

2 tl Zeeuwsche Zoute gerookte zeezout

2 takjes Rozemarijn

Bereiding

Schep 100 gr plantaardige margarine in een ruime kom en roer door tot de boter zacht wordt.

Daarna schep je de Zeeuwsche Zoute gerookte zeezout erbij en roer nogmaals door.

Vervolgens rits je de blaadjes rozemarijn van de takjes. Roer deze ook door de boter. Proef en voeg naar smaak evt meer zeezout toe.