Rondreizen door Vietnam

Dit jaar ging ik rondreizen door Vietnam. Vietnam is zuidelijkste land in Azië en is begrensd door China in het noorden, Laos en Cambodja in het westen en de Zuid-Chinese Zee in het oosten. Ik was al verliefd op de Vietnamese keuken en door alle prachtige beelden en verhalen over het land, moest ik hierheen. Dit was mijn eerste reis naar Azië en ik genoot ontzettend van deze reis. 

Eten in Vietnam

Wij reisden van het Noorden, startend in de hoofdstad Hanoi, naar het Zuiden in Ho Chi Minh city. Doordat het land zo groot is, merk je veel verschil tussen het noorden, midden en het zuiden van Vietnam. De verschillen zie je in de temperatuur, eten, rijkdom en gewoontes. Tijdens de rondreis sliep ik in zeven steden: Hanoi, Halong Bay, Hué, Hai van Pass, Hoi An, Can Tho en Ho Chi Minh City. Op reis heb ik ontzettend veel lekker gegeten, dit lees je terug in mijn artikel Eten in Vietnam. Naast alleen eten bezochten we prachtige bezienswaardigheden, gezellige steden, lokale markten, tempels en rijstvelden. In dit artikel lees je  alles over de rondreis en de steden die we bezochten.

Over Vietnam

Vietnam is (met overstap) 16 uur vliegen vanuit Nederland. Je hebt een tijdverschil van 5 uur tijdens de zomertijd en in de winter zelfs 6 uur. Het land heeft meer dan 95 miljoen inwoners, waaronder 54 etnische groepen. Vietnam heeft een geschiedenis van meer dan 2000 jaar waarin het door verschillende keizers, de Fransen en Ho Chi Minh werd bestuurd. Na veel burgeroorlogen en oorlogen, waaronder de Vietnamoorlog, is Vietnam in 1975 herenigd onder communistische leiding. Hoewel het land lang gesloten bleef voor reizigers, is het in de jaren tachtig opengesteld voor buitenlandse bezoekers.

Vietnam is het tweede meest bevolkte land in Zuidoost-Azië, na Indonesië. Het klimaat in Vietnam is tropisch tot subtropisch. Het heeft warme, vochtige zomers en milde, vochtige winters. Dit zie je terug in de natuur, producten en gewoonten. Het beste seizoen om Vietnam te bezoeken is van oktober t/m maart, omdat de temperaturen dan op de meeste plaatsen aangenaam zijn. In februari was het ongeveer 21 graden in Hanoi en in het zuiden al snel 34! Ga je later dan maart, dan kan het in het zuiden erg heet worden. De Vietnamezen zijn uiterst vriendelijk en heel dienstbaar. Je voelt je al snel welkom. 

Bij aankomst was ik gelijk onder de indruk van de hoeveelheid scooters overal. Die razen om je oren. Scooters zijn een van de populairste vervoermiddelen in Vietnam. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te bedienen en bieden een goede manier om door drukke steden te rijden. De meeste Vietnamezen gebruiken scooters om zichzelf en hun gezin te vervoeren (ja, je leest het goed, je ziet gerust een heel gezin op één scooter). Daarnaast vervoeren ze ook enorme hoeveelheden boodschappen of bagage achterop, soms tot wel 2 meter hoog, strak vastgebonden. Oversteken? Niet twijfelen, maar gewoon doorlopen. Ze rijden gewoon om je heen, maar stoppen doen ze niet. Ook niet bij een stoplicht of zebrapad. 

Hanoi

Midden op de dag kwamen wij aan in de bruisende hoofdstad van Vietnam, Hanoi! Hanoi is voor veel reizigers de start van de rondreis door Vietnam. Het is hier een stuk kouder, de temperatuur in februari was rond de 20 graden met ook wat regen. Ondanks dat ik de zon miste, was dit wel de juiste temperatuur om de stad te ontdekken. 

Rondreizen door Vietnam

In heel Vietnam kun je Boeddhistische tempels bezoeken. In Hanoi bezocht ik Văn Miếu, ook wel de Literatuurtempel genoemd. Deze tempel is de beroemdste: Văn Miếu werd de eerste universiteit van Vietnam.

Hanoi Old Quarter

Hanoi Old Quarter is een van de meest bezochte plekken in Hanoi. Je kunt hier prachtige koloniale architectuur bewonderen, in smalle straatjes verpakt. Hanoi is de perfecte plek om te voet te verkennen, met een gezellige drukte, verkopers van fruit en souvenirs en kleine winkeltjes om te bezoeken. 

Train street
In het oude centrum van Hanoi is er een klein straatje waar elk uur een trein doorheen rijdt. Langs het spoor staan veel restaurants, waar toeristen plaats kunnen nemen om de trein letterlijk recht voor je neus voorbij te zien komen. De Train Street is een gezellige plek en als er geen bewaker kijkt, kun je stiekem een leuke foto op het spoor. De trein rijdt namelijk maar 1x per uur en de restauranteigenaars weten allemaal precies de tijd. 

Rondreizen door Vietnam

Dong Xuan Market
Hoe local wil je het hebben? Dong Xuan Market is een grote markt waar werkelijk ALLES wordt verkocht. Groente, fruit, kleding, speelgoed, cosmetica, kookgerei, echt alles! Buiten de markt staan meerdere kraampjes met gedroogde vissen in alle soorten.

Long Bien Bridge
Niet ver van de Dong Xuan Market staat de Long Bien Bridge. De brug is een kenmerkend symbool van de stad Hanoi. De brug is gebouwd tussen 1899 en 1902 door de Franse architect Daydé & Pillé en verbindt de oude stad met het oostelijke district Long Bien. De Long Bien brug heeft een verouderde look, waardoor het een interessant uitzicht biedt. Het is een van de weinige overgebleven monumenten van de Franse koloniale periode. Het is ook een belangrijk verkeersverbindingspunt, omdat de brug de enige brug is die de rivier overspant. Naast de trein, racen hier ook heel veel scooters de brug over. 

Halong Bay

Eén van de mooiste bestemmingen tijdens mijn rondreis door Vietnam was Halong Bay. Sinds 2012 is Halong Bay erkend als een van de ‘7 Wonders of Nature’ en is het een onmisbaar onderdeel van elke reis naar Vietnam. Gelegen vlakbij Hanoi is deze eilandengroep een van de populairste bezienswaardigheden in het land. Halong Bay ligt zo’n 170 kilometer ver van Hanoi. Wij verbleven een nacht op de Emeraude cruise, waar we voeren met een mooie route langs de vele eilanden van de baai. Tijdens deze cruise kunnen reizigers ook de vele grotten verkennen die de baai rijk is. Het uitzicht hier is echt adembenemend. Heel bijzonder om ‘s ochtends je gordijnen open te slaan en de groene rotsen op de eilanden te zien.

Hue

Vanuit Halong Bay reden we terug naar Hanoi, waar we op een interne vlucht stapten naar Hue in het midden van het land. Dit voel je gelijk aan de temperatuur die hier zeker  5 tot 10 graden hoger ligt. De stad Hue was vroeger de hoofdstad van Vietnam tijdens de Nguyen-dynastie. Hue is een moderne en welvarende stad. Overdag kun je lekker rondlopen of fietsen en heerlijk eten bij lokale restaurants. Hier proefde ik voor het eerst de Banh Kohai, lees hierover in het artikel Eten in Vietnam. Het is hier een stuk schoner en moderner dan in Hanoi. Hue ligt aan het water, aan de Parfumrivier. In de avond is de grote brug mooi verlicht en heeft de stad ook sfeer. Overdag kun je een boottocht over de Parfumrivier maken, die je vaart naar de oude tombes. 

Hue Imperial Palace
Het Hue Imperial Palace van de keizerlijke stad vertelt veel over de geschiedenis van Vietnam. Daarnaast zijn er ook enkele overblijfselen uit de Vietnamoorlog, zoals een militaire basis, tunnels in de gedemilitariseerde zone en verschillende gedenktekens.

Hué heeft veel rijstvelden, waar je met fietstours het mooiste uitzicht hebt. De rijstvelden worden nog op de traditionele manier geoogst. In de brandende zon werken de boeren op het land. Schaam je niet om een foto te maken, ze poseren graag voor je. En heb je geluk, dan zie je grote waterbuffels uit de rijstvelden omhoog komen en rondlopen. Zo bijzonder om te zien. 

Rondreizen door Vietnam

Wierook
Hue staat bekend om het maken van wierook, mogelijk vanwege de heilige betekenis als begraafplaats van oude koningshuizen. Je kunt hier naast het kopen van wierookstokjes, ook hele productieproces bekijken. Alles wordt met de hand gemaakt. Als je bij de makers aankomt, word je verliefd op de blik van al die kleurrijke bossen wierookstokjes in de meest uiteenlopende geuren als jasmijn, citroengras, lotus, ga zo maar door. 

Hai van Pass & Da Nang

De Hai van Pass, ook wel bekend als de Wolkenpas of Deo Hai Van in het Vietnamees, als een van de mooiste kustwegen ter wereld. Deze route is het traject over de bergen die de kustplaats Lang Co verbindt met de moderne stad Da Nang. De uitzichten langs de 21 kilometer lange weg over de pas zijn prachtig en heel rustgevend. Deze route wordt het meeste gebruikt om te verplaatsen van Hue naar Hoi An, precies wat wij ook deden. 

Rondreizen door Vietnam

Marble Mountain
Iets ten zuiden van Da Nang bevinden zich de Marble Mountains, een cluster van 5 bergen. De naam Marble Mountain is ontstaan doordat er uit deze bergen marmer wordt gewonnen. Op deze bergen kun je diverse grotten en pagodes verkennen en genieten van een indrukwekkend uitzicht. Wij bezochten de Ling Ung Pagode, dit is een belangrijke plaats voor de lokale mensen om te bidden en offers te brengen aan de Boeddha. Rondom deze pagode vind je enorme boeddhabeelden, prachtig om te zien. Wij bewonderen hier ook een sessie van biddende monniken. Aan de grond van de Marble Mountains kun je ook veel marmeren souvenirs kopen, voor een klein prijsje.

Rondreizen door Vietnam

Hoi An

Aangekomen in Hoi qAn keek ik mijn ogen uit. Hoi An, is net als voor vele reizigers, mijn favoriete stad in Vietnam. Wat een vrolijke en gezellige stad is dit. Het hele oude centrum is versierd met kleurrijke lampionnen. Hoi An is gelegen aan de kust en speelde een belangrijke rol als handelsknooppunt van de 15e tot de 19e eeuw. In het historische centrum zie je nu nog talloze oude handelshuizen met prachtig gedecoreerde gevels. Dit betoverende deel van Hoi An staat sinds 1999 vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 Je kunt hier fantastisch eten, lokaal en modern. Lees hier alles over in mijn artikel Eten in Vietnam. Je hebt hier mooie bezienswaardigheden, pleinen, boottochten, maar ook markten waar je geweldig kunt eten en shoppen. Hoi An staat bekend om de plek  waar je kleding en schoenen op maat kunt laten maken. Voor ons westerlingen is dit niet duur en vaak de volgende dag al klaar. Ik heb wel 3 paar leren schoenen laten maken. 

Ik bezocht een aantal keren de Hoi An Central Market. Hier kun je alles krijgen, van voeding tot op maat gemaakte schoenen. De markt heeft een eigen foodcourt, waar je bij diverse stand de heerlijkste springrolls en andere gerechten kunt krijgen. 

Hoi An heeft een strand wat makkelijk vanuit de stad te bezoeken is. Daarnaast kun je hier ook fietsen en meevaren met boottochten. Wil je liever relaxen? Voor een klein prijsje boek je hier een pedicure, manicure of een massage. 

Rondreizen door Vietnam

Can Tho

Vanuit Hoi An vlogen we door naar Can Tho. Ook hier merk je het temperatuur verschil van nog wel 5 graden warmer. Can Tho is de grootste stad in de Mekong Delta. De Mekong Delta in Vietnam is een uniek en vruchtbaar landschap. De Mekong Rivier vormt de levensader van de delta, die zich uitstrekt vanuit Cambodja tot aan de Zuid-Chinese Zee. Het is een van de meest dichtbevolkte deltagebieden ter wereld, waar veel mensen afhankelijk zijn van het landbouwgebied voor hun voedsel. De rivierdelta heeft mangrovenbos, natte rijstvelden, vochtige en droge graslanden en moerassen. Veel boeren verbouwen rijst, fruit, groenten, kruiden en veeteelt. De rivier is ook een belangrijke bron van visserij, waar meer dan 300 soorten vis worden gevangen. We verbleven hier in een resort aan de Mekong rivier en hadden een mooi groen uitzicht. 

Veel toeristen komen hier vanwege de Mekong rivier en de grootste drijvende markt van Vietnam, Cai Rang.Tijdens deze boottocht zagen we verkopers op boten van alles verkopen.

Je kunt ook een boottocht boeken om verder de Mekong rivier op te varen. Halverwege stap je over op een klein bootje van 3 personen waar een Vietnamese vrouw je door het groene gebied van de Mekong Delta vaart. Werkelijk prachtig al die bomen voor met bananen, jackfruit en kokosnoten. 

In Can Tho is de avonden heel indrukwekkend en een beetje hysterisch. Veel verlichting, veel (Chinese) toeristen en cruises zie je hier voorbij komen. Je kunt gezellig aan het water bij één van de restaurants aansluiten.

Ho Chi Minh City

De laatste stad waar we verbleven was Ho Chi Minh City. Ho Chi Minh City, ook bekend als Saigon, is de grootste en meest chaotische stad in Vietnam. In deze stad vind je nog meer scooters, veel inwoners en drukte. Van luxe winkels, tot streetfood tentjes en rooftopbars. Voor een bruisend nachtleven ben je in Ho Chi Minh City de place to be. Ho Chi Minh wordt snel erg warm, in februari was het hier al boven de 30 graden. De stad voelt daardoor warm en klam aan. Naast rondstruinen op de markten, hebben we hier vooral rustig aan gedaan met een cocktailtje op een rooftopbar op de 47e verdieping.

Zoals je leest heb ik een fantastische reis door Vietnam gemaakt. Ik hoop dat je ervan genoten hebt en wellicht wel geïnspireerd bent om ook deze reis te maken. Heb je vragen? Stel ze gerust in de comments.

Rondreizen door Vietnam

Lees meer hier artikelen over reizen