Ik weet wat van wijn – SDEN 1 wijncursus bij Wijnklas in Den Haag

Ik weet wat van wijn! Hoe leuk als je dit kan zeggen. Tijdens SDEN-1 wijncursus bij Wijnklas in Den Haag leer je een uitgebreide basiskennis over wijn. Tijdens een tweedelige cursus mét natuurlijk het veel proeven van wijnen leer je veel over de bekende wijnstreken, druifsoorten en het maakproces. De cursus sluit je af met een erkend basisdiploma Wijnvignet SDEN 1. Ik was uitgenodigd om deze cursus bij te wonen mét het bijbehorende examen. Ik vertel je in dit artikel alles over de SDEN-1 wijncursus bij Wijnklas in Den Haag. 

Ik weet wat van wijn - SDEN 1 wijncursus bij Wijnklas in Den Haag

Over Wijnklas

Wijnklas is in 2017 opgericht door docent en wijnliefhebber Lucien Bisambhar. Lucien heeft een brede achtergrond in de levensmiddelentechnologie en werkte bij diverse grote concerns. Hij doceerde ook bij InHolland, onder andere over wijntechnologie. In zijn vrije tijd koopt en proeft Lucien graag nieuwe wijnen. Daarnaast maakt hij ook graag wijnreizen naar bijvoorbeeld Italië, Elzas en de Moezel. Met Wijnklas geeft hij nu wijnproeverijen, korte wijncursussen en SDEN-wijncursussen. Deze proeverijen en cursussen worden gegeven in de wijnwinkel van Wijnklas op de Weimarstraat.

Wijnklas de winkel

Sinds juni 2022 heeft Wijnklas de winkel geopend. In deze mooie winkel in de vernieuwde Weimarstraat 364 in Den Haag. In deze wijnwinkel vind je wel meer dan 200 soorten wijn van over de hele wereld.

Lucien staat zelf in de winkel en adviseert je met alle liefde aan de juiste wijn. De wijnen variëren tussen de € 9,- en € 90,- euro, dus voor ieder wat wil. De winkel is geopend van woensdag t/m zaterdag van 11 tot 18 uur.

Ook de cursussen en proeverijen vinden plaats in de winkel. Achterin de winkel is er een grote ruimte voor de professionele cursussen.

SDEN-1 wijncursus bij Wijnklas in Den Haag

Het wijnvignet, SDEN 1 is de basis wijncursus van SDEN. SDEN, Stichting Dranken Examens en Normering, geeft wijnexamen op vijf verschillende niveaus. Tijdens deze 2 daagse cursus bij Wijnklas kun je een landelijk erkend diploma halen. Bij Wijnklas volgde ik de deze cursus in 2 dagdelen van 3 uur. Aan de start van de cursus kregen we het boek ‘Ik weet wat van wijn’. In dit boekje staat alle basis wijnkennis uitgelegd. Deze cursus is leuk voor consumenten, wijnliefhebbers, medewerkers in de horeca en in de wijnhandel of supermarkten. 

Wat je leert tijdens SDEN 1 wijncursus bij Wijnklas


Tijdens de tweedaagse cursus wordt alle stof uit het boekje ‘Ik weet wat van wijn’ behandeld. Je hoeft dus niet per sé het hele boekje uit je hoofd te stampen. Lucien neemt je mee in een heel verhaal over de wijn en het maken van wijn. Daarna leren we over de bekende verschillende druifsoorten zoals de Chardonnay, Sauvignon Blanc , Pinot Blanc, Pinot Noir, Tempranillo enzovoort. We proefden wel 8 wijnen per avond! Daarnaast leerde we ook veel over de bekende wijnstreken zoals Italië, Frankrijk, Duitsland, Nieuw Zeeland en nog veel mee. Natuurlijk met een lekkere bordje kaasjes erbij.

Mijn ervaring bij SDEN 1 wijncursus bij Wijnklas

Ik leerde tijdens deze SDEN 1 wijncursus nog meer over wijn dan ik al wist. Heel leuk om je zo te verdiepen. Ik heb uiteindelijk ook het examen gedaan en ik was geslaagd met een 9,5! Helemaal trots en blij ermee. Voor elke wijnliefhebber die meer over wijn wilt weten is deze cursus een echte aanrader. De cursus is € 129,50 inclusief het lesmateriaal en alle wijnen. 

Lees hier meer over Wijnklas