December proeverij – Wijnklas Den Haag

Op 7 december gaf Wijnklas de December wijnproeverij bij de Lunchroom Op de Hoek in Den Haag. Lucien nodigde mij, samen met Anne-Marie van My Happy Kitchen en Mariska van Marvelousz voor de proeverij uit.

Over Wijnklas

Lucien richtte Wijnklas in 2017 op. Lucien heeft passie voor wijn en heeft een brede achtergrond in de levensmiddelentechnologie. Hij werkte bij diverse bedrijven (als Sara Lee en Unilever) en gaf daarna 2 jaar les bij Inholland, onder andere over wijntechnologie. Dit vond hij zo leuk, dat hij besloot hier zijn werk van te maken en Wijnklas startte. Hij geeft nu wijnproeverijen, korte wijncursussen en SDEN-wijncursussen.

Wijnproeverij

Bij binnenkomst van de proeverij kregen we de eerste mousserende wijn van de proeverij, de Cava. De lunchroom was feestelijk aangekleed en de sfeer was gezellig. Op de tafels stonden kaasjes en broodjes. Tijdens de proeverij kreeg je tussendoor de gelegenheid te praten over de wijnen en van de hapjes te snoepen.
Door een presentatie op een beamer gaf Lucien uitleg over het zien, ruiken, proeven van wijn. Ook gaf hij achtergrondinformatie over de wijnen. Interessant om te zien waar de wijnen vandaan komen. Ook werd er verteld wat passende wijn-spijs combinaties zijn.

Mousserende wijnen

Lucien trapte de proeverij af door wat te vertellen over de Cava. Deze Cava rijpt minimaal 2 jaar en is gemaakt van drie soorten druiven (Macabeo, Xarello en Parellada). Dit was een lekkere Cava. De volgende mousserende wijn was een glas Champagne Lamotte Brut. Deze champagne, gemaakt van Pinot Noir, Pinot Meur en Chardonnay, vond ik echt heerlijk. Zeer geschikt voor de feestdagen. De champagne is zoeter dan de cava, maar is nog wel droog.
Leuk feitje, als je eerst oliebol eet en daarna champagne drinkt, kan de champagne erg zuur proeven. Dit is namelijk niet de beste wijn-spijs combinatie. Wat beter bij champagne past, zijn bijvoorbeeld oesters.


Witte wijnen

De eerste witte wijn was de Talamonti. Deze is gemaakt van de (nog onbekende) druif Pecorino. De Talamonti is een droge wijn, dit is mijn favoriet van de avond. Deze past goed bij vis. Daarna volgde een Soave van BIO Fasoli Gino, gelagerd op hout. De Fasoli Gino is geler en voller van smaak. Dit past bij room- en kipgerechten.

Rode wijnen

We kregen 3 rode wijnen. Een Franse Boutinot Les Six Cairanne en daarna 2 Italiaanse wijnen Torre de Flasco en Primitivo di Manduria Reserva. De Cairanne is een assemblage tussen 6 druiven, een droge en krachtige wijn. Dit past goed bij rood vlees.

De Torre del Falasco is gemaakt volgens de methode van Amarone. Hiervoor worden de druiven ingedroogd voordat er wijn van gemaakt wordt. Hierdoor krijg je een volle wijn met een klein zoetje. Goed te combineren met wild.

De Primitivo uit Zuid-ItaliΓ« is een stevige wijn. Dit is de bestverkopende wijn van Wijnklas. De wijn heeft een stevige smaak en past goed bij hertenbiefstuk.


Afsluiting

Na de proeverij kan je de wijnen bestellen. Achterin staat een tafel waar de wijnen van de vorige proeverijen te koop zijn. Mocht je eerder iets geproefd hebben en dit alsnog willen kopen, met een beetje geluk vindt je dit terug op die tafel.
Ik heb genoten van de wijnproeverij. Een leuke en informatieve borrelavond met goede wijnen, hapjes en een goede sfeer. Ik ga regelmatig naar de proeverijen van Wijnklas en ik vind de nieuwe locatie bij Op de Hoek passend. Ik kijk uit naar de volgende.

Krijg jij nu ook zin om deel te nemen aan de volgende wijnproeverij of een proeverij bij jou thuis of op het werk? Kijk op de site. Meer interesse in de wijncursussen? Daarvoor kan je je nu opgeven.