Frittata Marrokaanse twist met groenten en harissa

Frittata Marrokaanse twist met groenten en harissa, een lekker makkelijk recept. Frittata is een heerlijk en makkelijk eigerecht dat je op allerlei manieren kunt bereiden. Deze versie krijgt een verrassende Marokkaanse twist, met kruidige smaken van harissa en ras el hanout, en een vulling van aubergine, courgette en feta. Een vegetarisch ovengerecht dat perfect is voor de lunch of als lichte avondmaaltijd. Met groenten, eieren en feta is deze frittata niet alleen rijk aan smaak, maar ook gezond, eiwitrijk én koolhydraatarm. Makkelijk om te maken, en ideaal om in één keer meerdere porties te bereiden.


Wat is een frittata?

De frittata is een klassieker uit de Italiaanse keuken en lijkt een beetje op een kruising tussen een omelet en een quiche – maar dan zonder deeg. Het woord frittata komt van het Italiaanse friggere, wat ‘bakken’ of ‘frituren’ betekent. En dat is precies wat je doet: eieren bakken, samen met allerlei lekkere ingrediënten. Het gerecht vindt zijn oorsprong in het zuiden van Italië, waar het traditioneel werd gezien als een slimme manier om restjes op te maken. Groenten, stukjes vlees, kaas – alles ging samen met eieren in de pan. De frittata wordt langzaam gegaard op laag vuur, vaak in een ovenvaste pan, en daarna kort afgewerkt in de oven of onder de grill zodat de bovenkant mooi goudbruin wordt.

Een klassieke frittata begint met losgeklopte eieren en een handvol ingrediënten naar keuze. Zelf maak ik regelmatig varianten met seizoensgroenten en wat kaas – snel klaar, voedzaam, en altijd anders. Denk bijvoorbeeld aan:

Doordat je eindeloos kunt variëren met smaken en vullingen, is de frittata een ideale basis voor gezonde en eenvoudige maaltijden. Voor deze versie koos ik voor een Marokkaans geïnspireerde frittata. De groenten – aubergine en courgette – worden op smaak gebracht met ras el hanout, een geurige Marokkaanse kruidenmix. De toevoeging van harissa, een pittige chilipeperpasta, geeft het geheel een extra kick. Samen met zachte feta ontstaat een smaakvolle, kruidige frittata die nét even anders is dan je gewend bent. Serveer deze frittata warm of koud, als hoofdgerecht met een frisse salade of in punten is het heerlijk als lunch. Lees hier het makkelijk recept.

Frittata Marrokaanse twist met groenten en harissa

Frittata Marrokaanse twist met groenten en harissa

Een smaakvolle vegetarische frittata, boordevol groente met een Marokkaanse twist met harissa. Makkelijk, gezond en perfect voor lunch of diner. Hier het makkelijk recept.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch
Keuken Italiaans, marokkaans
Porties 4

Equipment

  • 1 springvorm of taartvorm
  • 1 vel bakpapier
  • 1 beslagkom
  • 1 ovenschaal of airfryermand
  • 1 snijplank

Ingrediënten
  

  • 1 st ui
  • 1/2 st aubergine
  • 1/2 st courgette
  • 1 tl ras elhanout
  • 2 tl harissa pasta
  • 100 gr feta
  • 8 st eieren
  • 1 el olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was en snijd de aubergine en courgette in halve plakken.
  • Pel de ui en snijd fijn.
  • Pak een ovenschaal of aifryermandje. Meng de uien, groenten met ras el hanout en 1 el olijfolie en roer goed door elkaar.
  • Bak 15 minuten in een voorverwarmde oven.
  • Ondertussen klop je de eieren los in de beslagkom. Voeg 50 ml water toe. Strooi peper en zout erdoorheen.
  • Pak de taartvorm of springvorm en leg hier een vel bakpapier in.
  • Schep het groentemengsel in de bakvorm en verdeel over de bodem.
  • Schenk het eiermengsel erover.
  • Verkruimel de feta en strooi erover.
  • Bak de frittata 20 minuten in het midden van de oven.
Trefwoord aubergine, courgette, eieren, feta, harissa, marokaans
Frittata Marrokaanse twist met groenten en harissa

Klik hier voor meer recepten meer vegetarische recepten