Fine dining met een Griekse touch bij restaurant Elea

Fine dining met een Griekse touch, dat is waar restaurant Elea voor staat. De Griekse chef Takis en zijn partner Bibi openden dit jaar hun vernieuwde restaurant op het mooie Noordeinde in het centrum van Den Haag. Bij Elea beleef je fine dining in de breedste zin van het woord. Lang tafelen en genieten van 5 tot 9 gangen, op prachtig opgemaakte borden. Sfeervolle muziek op de achtergrond en heerlijke Mediterraanse wijnen erbij.
Vorige week bracht ik een bezoek aan het nieuwe restaurant Elea op het Noordeinde. Eten bij restaurant Elea is absoluut uniek; de smaken van de traditionele Griekse keuken komen tot leven in de unieke kookstijl van chef-kok Takis. Ik genoot van diverse amuses met spinazie en feta of een variant op de moussaka. Gangen met kreeft, zeeduivel en aardappel of de twee bereidingen van lamsvlees als fricassee (stoof) en rosΓ© gebakken. Mijn avond was zalig en verrassend, van begin tot eind. In dit artikel vertel ik je alles over deze avond.

Over restaurant Elea
Elea (Oud-Grieks voor βolijfβ) is de term die de Griekse filosofen ooit gebruikten voor vernieuwing, vrijheid en uitdaging. Dit is exact wat chef Takis Panagakis wil overbrengen in het restaurant. Takis heeft een moderne en innovatieve kookstijl, waarmee hij klassieke Griekse gerechten een moderne touch geeft. Het geboorteland van Takis is de rode draad in dit restaurant. Dit zie je terug in de gerechten, de wijnen, maar bijvoorbeeld ook de Griekse olijfolie die bij het brood geserveerd wordt.



Met de verhuizing van het restaurant Rijswijk naar het Noordeinde hebben Takis en Bibi Kuyp een enorme stap gezet om hun gastronomische wensen te verwezenlijken. De ruime, moderne en stijlvolle sfeer van Elea heeft een unieke restaurantervaring gecreΓ«erd. Het restaurant is wel 300 m2 en kan 55 personen kwijt en heeft een modern en stijlvol interieur. De open keuken geeft een warm een welkom gevoel.

Fine dining met een Griekse touch bij restaurant Elea
Restaurant Elea werkt met een seizoensmenu, waar je uit kunt kiezen tussen de vijf of negen gangen. Dit is ook geheel vegetarisch mogelijk. Het menu bestaat uit een verscheidenheid aan internationale gerechten, waaronder niet alleen Griekse invloeden, maar ook Franse of Italiaanse. Dieetwensen kun je het best van te voren doorgeven, zodat de keuken de tijd heeft dit aan te passen.
Ik kreeg deze avond het vijf-gangen menu, inclusief 3 amuses vooraf. Op veel gangen was er een kleine aanpassing voor mij gemaakt voor mijn dieetwensen en dit was ontzettend fijn.
De amuses alleen al waren een plaatje om te zien. Kleine smaakvolle gerechten, gevuld met feta of spliterwten. De moderne variant op de moussaka was erg smaakvol.



Takis serveerde van het menu de kreeft met groene appel en knolselderij en witte asperges met eidooier en daslook. Daarna volgden de zeeduivel plaki met tomaat, aardappel, harissa en basilicum. Mijn favoriet van de avond was de Lam fricasse met courgette, little gem en citroen. Beide bereidingen van de lam waren perfect gegaard en gebakken. De gerechten werden in stijlvol servies geserveerd als kleine kunstwerken. Kijk hieronder zelf maar.




Het menu werd afgerond met voortreffelijke desserts. Het dessert van de kaart is de zoete tzatziki van komkommer, Griekse yoghurt, dille en knoflook. Het gerecht was prachtig om te zien en origineel bedacht. De vegan variant voor mij bestond uit een torentje Pina Colada, met ananas, ijs van jasmijn, kokos en rabarber. Eveneens prachtig en heel smaakvol.


Als je op zoek bent naar een speciale avond uit, is restaurant Elea in Den Haag de juiste plek. Het is duidelijk dat ze trots zijn op hun restaurant en hun gerechten en dat met liefde serveren. Urenlang dineren en genieten van de wijnkaart, dat is wat je bij restaurant Elea kunt verwachten.

Klik hier voor meer restaurant reviews in Den Haag