Duurzaam eten aan de gracht bij Restaurant Ethica

Duurzaam eten, dit kan bij Restaurant Ethica, gevestigd aan de gracht van de Dunne Bierkade. Het restaurant zit er nu een paar maanden. Het ziet er sfeervol uit met gezellige lichtjes op het terras en planten en bloemen. Dit maakte mij heel nieuwsgierig. Eigenaar Robin Collard nodigde mij uit om hier te eten.

Duurzaam eten aan de gracht bij Restaurant Ethica
Robin Collard

Over Restaurant Ethica

Restaurant Ethica staat voor duurzaam en lokaal eten. Het doel van Robin en zijn vriendin is de wereld elke dag een stukje beter maken. Dit voeren zij door in het restaurant. Ze werken met duurzame en lokale producten. De meeste gerechten zijn vegetarisch of veganistisch en als er dieren op de kaart staan, zijn ongewenste dieren. De groenten verbouwen zij van hun eigen stukje land. Een mooi concept om zo te werk te gaan. Op de naam komt van boek ‘Ethica’ van de bekende filosoof Spinoza, die vroeger in deze buurt woonde. Ook binnen is het restaurant sfeervol. De planten komen hier terug en de banken zijn bekleed met een groene aapjesprint. Dit staat goed bij de donker houten meubels.

Voorgerecht

Als voorgerecht kozen wij beide voor een gerecht met rivierkreeftjes. De kreeftjes worden gevangen in Delft, waar een overschot hieraan is. We bestelden esbache met cortido en verse kruiden en een kreeftenbisque. De kreeftenbisque is zonder melk, maar alleen met bouillon gemaakt, heerlijk. De esbache was een lekker fris en koud gerecht. 

Hoofdgerecht

Als hoofdgerecht koos ik voor de “Schipholgans”. De Schipholgans is een gevaar voor de luchtvaart en zijn daardoor ongewenst. Deze ganzen worden afgeschoten. Robin koopt de hele gans in en zorgt er voor dat hij elk (eetbaar) onderdeel van het dier gebruikt. Het restvlees verwerken ze in de bitterballen en op het volgende menu komt er een gerecht de organen. De gebakken gans werd geserveerd met paddestoelen, groente en een lekker zoete aardappelpuree. Een flinke, maar erg lekkere maaltijd. Lieske koos voor de tempeh met bloemkoolbeignets en huisgemaakt kimchi-puree. Allebei de gerechten waren goed bereid en heel smaakvol. 

Nagerecht en borrelplank

Na de gans had ik helaas geen ruimte meer voor een dessert. Helaas, want ik vond de kaasplank met geitenkaas er super lekker uit zien. Toch nog maar een keer voor terugkomen.  LIeske koos voor de citroentaart met bastognebodem. Ze genoot enorm van dit dessert. 

Duurzaam eten aan de gracht bij Restaurant Ethica

Ik vond het, naast dat het erg lekker was, ook leerzaam en fijn om bij Ethica te eten. Prachtig concept en heel puur. Wat ik ook erg bijzonder vond was dat de prijzen voor alle voor- hoofd- en nagerechten gelijk zijn. Daar hoef je je keuze dus niet van af te laten hangen. Ik was positief verrast door Robins insteek en het resultaat op mijn bord.

Klik hier voor meer restaurant reviews in Den Haag