Dineren met sherry in de kookboekenwinkel van Mevrouw Hamersma

Dineren met sherry in de kookboekenwinkel van Mevrouw Hamersma, drie leuke dingen in één zin. Ik was vorige week uitgenodigd voor wel een heel speciaal diner. Namelijk een diner met bijpassende D.O sherry wijnen, waarvan alle gerechten ook bereid zijn met sherryazijn. Sherry verloor zijn populareit, maar komt met een opmars. Dit diner vond plaats in de mooiste kookboekenwinkel van Amsterdam, de boekenwinkel van Mevrouw Hamersma. Ja, de vrouw van Harold Hamersma van de wijnen. Vol enthousiasme ging ik naar Amsterdam voor het diner, de sherry’s en om rond te snuffelen in een winkel met alleen maar kookboeken. Een walhalla voor elke hobbykok! Harold Hamersma was deze avond ook aanwezig en vertelde ons over de sherry wijnen en azijnen die we proefde. Ik vertel je in dit artikel alles over deze avond.

Dineren met D.O sherry in de kookboekenwinkel van Mevrouw Hamersma

Over de kookboekenwinkel van Mevrouw Hamersma

Mevrouw Hamersma, ook wel Karin Richter, heeft een grote liefde voor kookboeken. Zij kookt al jaren uit diverse kookboeken en gaf graag dinertjes. De gerechten werden steeds uitgebreider en ze deelde deze graag met familie en vrienden. Meneer Hamersma, die alles over wijn weet, zoekt hier graag passende wijnen bij. Wat een mooi stel! Het stel verzorgt al jaren de eet- en drinkrubriek die in Het Parool en het AD, waar meneer Harold de wijnen uitzoekt en Karin een mooi gerecht erbij bedenkt. In 2015 maakte ze haar droom waar en opende deze boekenwinkel in de Pijp in Amsterdam. Deze sfeervolle winkel, direct achter de Albert Cuypmarkt, heeft heel veel kookboeken. Nieuwe hits of oude klassiekers, wereldkeuken of liever vega, alles kan ier. Achterin de winkel staat een grote keuken waar elke week uit een ander boek gekookt wordt. Wat een eer om hier te zijn en het stel te ontmoeten.

D.O Sherry wijnen en azijnen

Sherry, een drankje dat we kennen van vroeger en laatste jaren niet erg populair was onder de jongere. Ik had het zelf niet eerder op en dacht hier ook niet gelijk bij aan wijn. Sherry is een Spaanse versterkte wijn D.O Sherry is het oudste wijngebied met oorsprongsbenaming in Zuid-Spanje. Bij dit diner leerde ik sherry wijnen proeven, Fino, Manzanilla, Oloroso, Amontillado, Cream en PX. Ik vond de één lekkerder dan de ander, maar het paste allemaal uitstekend bij de gerechten die we kregen. De Manzanilla en PX waren mijn favoriet!

Dineren met sherry in de kookboekenwinkel van Mevrouw Hamersma

In alle gerechten was ook sherryazijn verwerkt. Heel bijzonder en lekker hoe dit matcht. We kregen een amuse van haring en gazpacho. Door de sherryazijn was de haring minder scherp en viel bij mij goed in de smaak.

Het hoofdgerecht, eendenborstfilet met honing en Muscatel sherry azijn met een salade van Gran Reserva sherry azijn was fantastisch! Supermals vlees op smaak met een salade met een zuurtje. Zelfs de desserts, zoals het gedroogde fruit bij het kaasplankje of vers fruit zijn geweekt in sherry azijn.

Klik hier voor meer restaurant reviews